Εθνική επέτειος στην Καταλονία με μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της απόσχισης

Εθνική επέτειος στην Καταλονία με μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της απόσχισης

Το έναυσμα το έδωσε από χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, που στο μήνυμά του για την Ντιάντα κάλεσε τους Καταλανούς σε «ανυπακοή» και δήλωσε πως θα αψηφήσει οποιαδήποτε απαγόρευση δεν εκπορεύεται από το καταλανικό Κοινοβούλιο

Εθνική επέτειος στην Καταλονία με μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της απόσχισης
Τη Δευτέρα το απόγευμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στην Καταλονία για να θυμηθούν μια καταστροφική ήττα. Πολλοί από αυτούς, ωστόσο, θα ελπίζουν ότι μια εξίσου σημαντική νίκη δεν είναι πολύ μακριά.

Αν και η εθνική ημέρα της Καταλονίας, η Ντιάντα, μνημονεύει την πτώση της Βαρκελώνης στον ισπανικό πόλεμο διαδοχής το 1714 -και την επακόλουθη απώλεια θεσμών και ελευθεριών της περιοχής- προσφάτως έφθασε να εξυπηρετήσει έναν μάλλον διαφορετικό σκοπό.

Από το 2012, η ​​εκδήλωση έγινε μια απόλυτα πολιτική υπόθεση για όσους επιζητούν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, έναν εορτασμό που αποτελεί μέρος καρναβαλιού, μέρος του αγώνα και μέρος διαμαρτυρίας.

Κλείσιμο
Η φετινή διαδήλωση Ντιάντα, έρχεται λιγότερο από ένα μήνα προτού η περιφερειακή κυβέρνηση οργανώσει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο επιμένει ότι είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά η Μαδρίτη το θεωρεί «σαφή και παράνομη παραβίαση του ισπανικού συντάγματος».

Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας αψήφησαν την ισπανική κυβέρνηση - και πολλούς από τους συναδέλφους τους - ψηφίζοντας τον λεγόμενο νόμο δημοψηφίσματος ο οποίος θέτει τα θεμέλια για την ψηφοφορία την 1η Οκτωβρίου.

Η νομοθεσία ακυρώθηκε γρήγορα από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας και οι εισαγγελείς εξετάζουν το κατά πόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζεμόντ και άλλα μέλη της κυβέρνησής του πρέπει να κατηγορηθούν για ανυπακοή και κατάχρηση εξουσίας.

Την Παρασκευή, η αστυνομία, που διερεύνησε την προετοιμασία του δημοψηφίσματος, έψαξε δύο περιφερειακά γραφεία εφημερίδων και ένα κατάστημα εκτυπωτών στην Καταλονία. Ο Πουτζεμόντ σχολίασε στο Twitter: "Δεν αναζητούσαν ψηφοδέλτια. αναζητούσαν μία σύγκρουση"

Παρά την επανειλημμένη επιμονή της ισπανικής κυβέρνησης ότι το δημοψήφισμα δεν θα προχωρήσει, ο πρόεδρος είναι ανένδοτος ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί και προέτρεψε του Καταλανούς που είναι υπέρ της απόσχισης, να βγουν στους δρόμους για να δείξουν την υποστήριξή τους.

"Τη Δευτέρα θα τους κατακλύσουμε ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως πάντα", είπε.

Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος του ηγετικού οργανισμού ανεξαρτησίας της Εθνικής Συνέλευσης των Καταλανών (ANC) , δήλωσε ότι η προτεινόμενη ψηφοφορία του Οκτωβρίου είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στη φετινή διαδήλωση.

"Αυτό που θα δούμε είναι μια δέσμευση για κυριαρχία μέσω του δημοψηφίσματος και μια επιθυμία να επιλυθεί αυτό το επιχείρημα ή σύγκρουση  -όπως θέλετε πείτε το- που συζητιέται αρκετά ανοιχτά εδώ και έξι χρόνια", δήλωσε.

"Η Ντιάντα είναι μια ιστορική ημέρα αυτοδιάθεσης και έκφρασης. Πρόκειται για τη συμβολική υπενθύμιση των ελευθεριών που χάθηκαν πριν από 300 χρόνια. Αλλά νομίζω ότι η ρομαντική ιδέα γίνεται ολοένα και λιγότερο σημαντική. Η Ντιάντα έγινε ισχυρότερη αφού ο ίδιος ο Καταλανισμός έγινε ισχυρότερος και άρχισε να κοιτάζει προς το μέλλον. Αυτό είναι το βασικό σημείο: σήμερα, για πολλούς ανθρώπους, η Ντιάντα είναι η ημέρα που μπορούν να δείξουν την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους για ένα μέλλον διαφορετικό από το παρελθόν και το παρόν".

Ωστόσο, οι δυνάμεις του «Ναι»,  που συγκροτούνται από την κυβερνητική συμμαχία των «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Si) και τους εθνικιστές αντικαπιταλιστές της CUP, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εσωτερικό πονοκέφαλο, που ακούει στο όνομα «ουδέτεροι δήμαρχοι». Είναι εκείνοι οι τοπικοί άρχοντες, με επικεφαλής τη δημοφιλή δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που αρνούνται να προσφέρουν έμπρακτη συνδρομή στο δημοψήφισμα εάν η τοπική κυβέρνηση δεν εγγυηθεί την ατιμωρησία όσων αιρετών και υπαλλήλων τους συμμετέχουν στο, εκτός νομου πλέον, δημοψήφισμα. Ενδεικτικά, μόλις τρεις από τους δημάρχους των δέκα μεγάλων πόλεων έχουν υποστηρίξει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (ενώ πάνω από 700 είναι οι δήμαρχοι μικρότερων κοινοτήτων που έχουν εγγραφεί, ή προβλέπεται να το κάνουν, στον κατάλογο των υποστηρικτών του).

Ο Αντόνιο Μπαρόσο, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo Intelligence για τον πολιτικό κίνδυνο, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές θα χρησιμοποιήσουν τη φετινή Ντιάντα ως τρόπο να βγάλουν το μήνυμά τους στην Καταλονία, την Ισπανία και τον κόσμο όσο πιο δυνατά γίνεται.

"Θα είναι εντελώς μονοπωλημένο από το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας", είπε.

"Είναι ένα προοίμιο ενός δημοψηφίσματος το οποίο πιθανότατα δεν θα συμβεί. Θα προσπαθήσουν να το κάνουν μια επίδειξη δύναμης και αριθμών, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα τους. Αλλά το θέμα δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπων στους δρόμους, είναι το ότι πρόκειται να κινητοποιήσουν πολλούς ανθρώπους. Είναι ένας τρόπος προβολής της λαϊκής υποστήριξης".

Ενώ η πλειοψηφία των Καταλανών τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για να διευθετήσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας, οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι είναι διαχωρισμένοι στο ίδιο το θέμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στο τέλος Ιουλίου, το 49,4% των Καταλανών είναι ενάντια στην ανεξαρτησία , ενώ το 41,1% την υποστηρίζει. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ήταν το δημοψήφισμα για να προχωρήσει, η εκστρατεία υπέρ του «ναι» θα πάρει το 72% των ψήφων σε ποσοστό συμμετοχής 50%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης