Η Ίρμα «έπνιξε» την Φλόριντα - Τέσσερις οι νεκροί, χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Η Ίρμα «έπνιξε» την Φλόριντα - Τέσσερις οι νεκροί, χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα αλλά η απειλή δεν έχει περάσει - 10.000 κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και τρόφιμα - 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Στους 38 οι νεκροί στην Καραϊβική

Η Ίρμα «έπνιξε» την Φλόριντα - Τέσσερις οι νεκροί, χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Φλόριντα, από όπου πέρασε ο τυφώνας Ίρμα τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης των Κυκλώνων (NHC), η «Ίρμα» εξασθένησε και μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, παρόλο που εξακολουθεί να συνοδεύεται από ριπές ανέμων που πνέουν με ταχύτητα που πλησιάζει αυτή ενός κυκλώνα.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους στην «πολιτεία του ήλιου» πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες από τη φονική διαδρομή της «Ιρμα» αγγίζουν πλέον τις 42.

Κλείσιμο
Σε ολόκληρη την Καραϊβική, ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 38 άτομα.Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε πολλές επαρχίες της Κούβας, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές.

«Μετά το πέρασμα του επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα στην κουβανική επικράτεια, γνωστοποιούμε προς το παρόν την θλιβερή απώλεια 10 ανθρώπινων ζωών, στις επαρχίες Αβάνα, Ματάνσας, Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα» ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 27 έως και 89 ετών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Cubadebate. Ηλεκτροπληξία, πτώση από μπαλκόνι πάνω σε ένα λεωφορείο, πνιγμός ή κατάρρευση κατοικιών: τα αίτια των θανάτων ποικίλλουν, υπογραμμίζει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα από τα θύματα δεν «υπάκουσαν στις συστάσεις» των αρχών κι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.




Προτού κατευθυνθεί προς την Φλόριντα, η Ίρμα προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές.Η γεωργία και οι τουριστικές υποδομές μετρούν επίσης ζημιές, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι ο τραγικός απολογισμός στις ΗΠΑ θα ανέβει τις επόμενες ώρες, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. 



Η απειλή παραμένει, λένε οι υπεύθυνοι

Το «μάτι» της «Ίρμα» βρισκόταν στις 08:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 170 χλμ. βόρεια της Τάμπα στη Φλόριντα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 110 χλμ/ώρα. Η καταιγίδα κατευθύνεται πλέον στη νότια Τζόρτζια, όπου έχει ήδη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 90.000 νοικοκυριά και έχουν εκκενωθεί πολλές περιοχές.

Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κατοίκους στη Φλόριντα, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις κατοικίες τους και σε καταφύγια χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα.

Στο «σκοτάδι» με πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης βρίσκονται περίπου 5,8 εκατομμύρια Αμερικανοί μέχρι αυτήν την ώρα σε ολόκληρη την «πολιτεία του ήλιου», ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» στην περιοχή. 


Συναγερμός για πλημμύρες


Συναγερμό για πλημμύρες κήρυξαν οι αρχές σήμερα το πρωί για το κέντρο της πόλης Τζάκσονβιλ, στη βορειοανατολική Φλόριντα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Τζόρτζια.
«Μείνετε μέσα.... Μην βγαίνετε έξω» προειδοποιούν οι αρχές από τον ιστότοπο της πόλης του Τζάκσονβιλ.

«Τμήματα της πόλης έχουν πλημμυρίσει και αναμένονται νέες βροχοπτώσεις».
Οι προειδοποιήσεις των αρχών σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρών εξαιτίας της απότομης ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της καταιγίδας, παραμένουν σε ισχύ σε μεγάλα τμήμα της χερσονήσου της Φλόριντας, όπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μία από τις μαζικότερες εκκενώσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.
«Παραμείνετε μέσα (στα σπίτια σας). Σε ασφαλή μέρη» ήταν η προτροπή που απηύθυνε προς τους πολίτες μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ, μετά την υποβάθμιση της Ίρμας στην κατηγορία 1.
Η κακοκαιρία μετακινείται στη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια σήμερα.

«Καταρρακτώδεις βροχές»

Στην πόλη Μπονίτα Σπρινγκς, πολλές συνοικίες είχαν βυθιστεί σήμερα κάτω από το νερό. Ολόκληρη η περιοχή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επιχειρώντας να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους.
«Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρω να φθάσω στο σπίτι μου. Θα ήθελα να πάω εκεί περπατώντας όμως το νερό έχει βάθος σχεδόν ένα μέτρο και οι μπότες μου έχουν ύψους 30 εκατοστά» είπε ο Σαμ Πάρις, κάτοικος της περιοχής.

Φοίνικες λύγισαν από τη μανία των ανέμων, γερανοί κατέρρευσαν, κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν. Συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές, ο κυκλώνας έπληξε την Κυριακή τις ΗΠΑ ως κυκλώνας κατηγορίας 4, με ριπές ανέμων στα 215 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνοντας το αρχιπέλαγος Κις στο νότιο τμήμα της Φλόριντας.



Κατόπιν σφυροκόπησε τις δυτικές ακτές της πολιτείας με ανέμους ταχύτητας 185 χλμ/ώρα (κατηγορία 3) προτού υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Στη Φλόριντα, σχεδόν 5,8 εκατομμύρια καταναλωτές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Η εταιρεία Florida Power and Light ανακοίνωσε ότι «για λόγους ασφαλείας διέκοψε τη λειτουργία» ενός από τους δύο πυρηνικούς της αντιδραστήρες στη μονάδα Turkey Point, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου.
 
Τοπίο καταστροφής και στο Μαϊάμι
 
Αν και η Ίρμα, μεγέθους όσο το Τέξας, έπληξε κυρίως τη νοτιοδυτική Φλόριντα, οι δυτικές ακτές δεν γλύτωσαν από τη μανία της φύσης.
Θυελλώδεις άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Μαϊάμι. Δρόμοι πλημμύρισαν και τουλάχιστον δύο γερανοί σχεδόν κατέρρευσαν πλήρως εξαιτίας της καταιγίδας.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι έκλεισε και δεν αναμένεται να λειτουργήσει παρά αύριο, εκτελώντας περιορισμένο αριθμό πτήσεων.

Τις επιχειρήσεις διάσωσης εμπόδιζε η σφοδρότητα των ανέμων και η βροχή. Απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιβλήθηκαν σε πολλές κοινότητες, κυρίως ως μέτρο αποτροπής των λεηλασιών.
Το κόστος για την αμερικανική οικονομία από τους κυκλώνες Ίρμα και Χάρβεϊ –που σάρωσε νωρίτερα, στα τέλη Αυγούστου, το Τέξας και τη Λουιζιάνα– υπολογίζεται σε 290 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Accuweather.



 


 
Εξασθενεί και ο Χοσέ


Ο τυφώνας Χοσέ εξασθενεί πάνω από τον Δυτικό Ατλαντικό ωκεανό, ενώ η σφοδρότητά του, αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω μέσα στις δύο επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC). Οι άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα κινούνται με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ βρίσκεται 395 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της νήσου Γκραντ Τερκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης