Κένυα: Εμπρησμός πίσω από την πυρκαγιά σε οικοτροφείο όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα κορίτσια

Κένυα: Εμπρησμός πίσω από την πυρκαγιά σε οικοτροφείο όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα κορίτσια

Πάνω από 120 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε σχολεία της χώρας πέρυσι - Ορισμένοι εμπρησμοί είχαν σχέση με διαμάχες για τον διορισμό προσωπικού σε σχολεία όπου οι ανώτερες θέσεις έχουν οικονομικά οφέλη

Κένυα: Εμπρησμός πίσω από την πυρκαγιά σε οικοτροφείο όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα κορίτσια
Ο υπουργός Παιδείας της Κένυας δήλωσε σήμερα πως η πυρκαγιά σε ένα οικοτροφείο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που κόστισε τη ζωή σε εννέα μαθήτριες οφειλόταν σε εμπρησμό και είπε πως υπήρξαν παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλα σχολεία στη χώρα.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε περισσότερα από 120 σχολεία στη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα καναδής καθηγήτριας πανεπιστημίου. Σχεδόν καμία από τις υποθέσεις δεν έχει προχωρήσει δικαστικά.

Ο υπουργός Φρεντ Ματιάνγκ'ι δήλωσε πως ορισμένοι εμπρησμοί είχαν σχέση με διαμάχες για τον διορισμό προσωπικού σε σχολεία όπου οι ανώτερες θέσεις έχουν οικονομικά οφέλη.
«Δεν ήταν ατύχημα, ήταν εμπρησμός», δήλωσε ο Μπατιάνγκ'ι για την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο σχολείο θηλέων Moi της πρωτεύουσας, κατά την οποία εννέα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν.
Κλείσιμο

Ο Ματιάνγκ’ι είπε πως υπήρξε σειρά εμπρησμών σε σχολεία σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της παραλιακής πόλης Μομπάσα και της πόλης Κισούμου στη δυτική Κένυα. Δεν ανέφερε τον συνολικό αριθμό των εμπρησμών.

«Μερικές από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε προηγουμένως είχαν σχέση με αυτό, την πολιτικοποίηση της διεύθυνσης των σχολείων, την πολιτικοποίηση της ευθύνης στον εκπαιδευτικό τομέα. Δεν είναι σωστό», είπε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μία διένεξη για τη διεύθυνση του σχολείου καίγοντας ένα σχολείο».

Η Κένυα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής, αλλά η ανεργία είναι υψηλή και η διαφθορά διαδεδομένη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ζωή για πολλούς ανθρώπους.

Η ανάληψη του ελέγχου του σχολείου σημαίνει όχι μόνο έναν μισθό από το δημόσιο αλλά και μια ευκαιρία να κερδίσει κάποιος επιπλέον χρήματα από μαθητές και γονείς για δίδακτρα ή άλλα έξοδα.

Όμως υπεύθυνοι για πολλές από τις πυρκαγιές είναι μαθητές που διαμαρτύρονται για την αυστηρή πειθαρχία, το χαμηλό επίπεδο διδασκαλίας και τη διαφθορά, σύμφωνα με την Καναδή Ελίζαμπεθ Κούπερ, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ. «Η ζωή στο οικοτροφείο βιώνεται συχνά από τους μαθητές ως εξαιρετικά αυστηρή και αυταρχική», είχε γράψει σε άρθρο της πέρυσι.

Οι μαθητές από τους οποίους πήρε συνέντευξη παραπονέθηκαν για την κακή ποιότητα του φαγητού, την ανεπάρκεια του διδακτικού υλικού, τους αυστηρούς δασκάλους και το μάνατζμεντ που αγνοεί τις ανησυχίες τους. Πολλοί συνέκριναν τα σχολεία τους με φυλακή.
«Η καταστροφή των κοιτώνων τους σημαίνει ότι θα σταλούν στα σπίτια τους και θα έχουν μια ανάπαυλα από τον εντατικό τρόπο ζωής στα οικοτροφεία», γράφει. «Μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε περισσότερες φωτιές του χρόνου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης