Γιατί οι τζιχαντιστές προτιμούν τα ισπανικά πιστόλια

Γιατί οι τζιχαντιστές προτιμούν τα ισπανικά πιστόλια

Είναι εύκολα στον χειρισμό τους και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα χωρίς κάποιος να τα αντιληφθεί

Γιατί οι τζιχαντιστές προτιμούν τα ισπανικά πιστόλια
Πολλές εκατοντάδες ελαφρά όπλα και πιστόλια ισπανικής κατασκευής έχουν καταλήξει στα χέρια Σύρων ισλαμιστών ανταρτών και, φυσικά, και στα χέρια μαχητών του ΙΚ και θεωρούνται τα αγαπημένα όπλα τους, χάρις στον εύκολο χειρισμό τους και διότι μπορούν να μεταφερθούν εύκολα χωρίς κάποιος να τα αντιληφθεί, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Publico.

Τη μαζική χρήση όπλων -ιδίως διάφορων τύπων πιστολιών, όπως τα Astra, Star, ή Llama, που κατασκευάζονταν από τρία εργοστάσια στο Εϊμπάρ (Χώρα των Βάσκων), που πλέον δεν λειτουργούν- έχει τεκμηριώσει έπειτα από λεπτομερή και μακρόχρονη έρευνα, ο ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Γιάγο Ροδρίγεθ, παρακολουθώντας το οπτικό υλικό, αλλά και τις γραπτές αποδείξεις που αναρτούν στο διαδίκτυο οι ίδιοι οι μαχητές.

Όπως τονίζει ο ίδιος ο ερευνητής, «μόνο στη ψηφιακή μαύρη αγορά του Ιντλίμπ έχουν εντοπισθεί 300 αγγελίες για πιστόλια Star. Ενδεχομένως πολλές από αυτές να είναι επαναλήψεις, αλλά και πάλι, τολμούμε να πιθανολογήσουμε πως υπάρχουν πάνω από χίλια τεμάχια αυτού του πιστολιού και πως όχι λιγότερο από εκατό από αυτές αναμένουν αγοραστή αυτή τούτη τη στιγμή που μιλούμε».

Κλείσιμο
Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και μία άγνωστη ποσότητα -«αλλά εξίσου σημαντική», τονίζει ο ίδιος -από άλλα φορητά όπλα τύπου Astra, ή Llama (φλόγα), επίσης κατασκευασμένα στη Χώρα των Βάσκων. Όπως προσθέτει ο Ροδρίγεθ, γεγονός παραμένει πως «το Star είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα φορητά όπλα από τους τζιχαντιστές, και ένα όπλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μαζύ με το αυστριακό Γκλοκ και το βελγικό GP-35».

Ένα πιστόλι αυτού του τύπου, που έχει κατασκευασθεί προ εξήντα ετών, μπορεί να αγορασθεί έναντι 1.800 ευρώ στην αγορά όπλων, που ισοδυναμεί με το αντίτιμο που πληρώνει κάποιος για την αγορά έξι Καλάσνικοφ στη μαύρη, ή κανονική, αγορά της Μέσης Ανατολής. Ο λόγος για την τόσο μεγάλη δημοφιλία του, είναι ότι μπορεί να κρυφθεί και να μεταφερθεί εύκολα.
Τα πιστόλια Star κατασκευάζονταν από το ομώνυμο εργοστάσιο STAR Bonifacio Echeverria S.A., που έκλεισε το 1997 και αργότερα προσπάθησαν να το ξαναλειτουργήσουν οι εργαζόμενοί του έως το οριστικό κλείσιμό του πριν πέντε χρόνια.

Εξόν από αυτούς τους τύπους πιστολιού, υπάρχουν αδιαφιλονίκητες αποδείξεις για την χρήση ισπανικών ημιαυτόματων δεύτερης γενιάς Z62 και Ζ70 (βεληνεκούς 9mm parabellum), καθώς έχει διαπιστωθεί η χρήση τους από κυβερνητικούς στρατιώτες του Χαφέζ αλ Άσαντ, ενώ έχουν εντοπισθεί και πολλά τεμάχιά τους να πωλούνται στην αγορά όπλων στη Συρία.
Κανείς δεν γνωρίζει πως κατέληξαν τα όπλα αυτά, ούτε και μέσω ποιών πλαγίων οδών. Για παράδειγμα στα επίσημα αρχεία έχει καταγραφεί η πώληση μίας παρτίδας όπλων βεληνεκούς μικρότερου των 20mm, που θα μπορούσε να καλύπτει μία μεγάλη ποικιλία, από κυνηγετικές καραμπίνες έως αυτόματα όπλα.

Αρχικά η Ισπανία είχε τηρήσει αυστηρούς κανόνες στις εξαγωγές όπλων σε ξένους στρατούς, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη διοχέτευση στα Βαλκάνια όπλων από το Εϊμπάρ που είχαν πωληθεί στον Παναμά. Όπως τονίζει ο Ροδρίγεθ, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς ελέγχους στις πωλήσεις όποτε κάποιο εργοστάσιο βρισκόταν στα πρόθυρα του κλεισίματος, όπως κανείς δεν γνωρίζει τι γινόταν στην άδηλη προηγούμενη περίοδο.

Επίσης προκύπτει πως τα όπλα αυτά, που πωλούνταν με τις ευλογίες του κράτους στις χώρες του Περσικού Κόλπου, εμφανίζονταν κατόπιν σε άλλα θέατρα συγκρούσεων, όπως συνέβη με τους εκτοξευτήρες χειροβομβίδων Instalaza, που εντοπίσθηκαν στα χέρια της σαουδαραβικής συμμαχίας που μάχεται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης, τονίζει ο Ροδρίγεθ.
Στις αρχές του χρόνου η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 12.000 όπλα -μεταξύ τους και πιστόλια Star και Astra- κατά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίου όπλων. Κατά πάσα πιθανότητα προορίζονταν για άλλους ευρωπαίους εμπόρους όπλων και κατά τον Ροδρίγεθ «δε μοιάζει να είναι μία από τις συνήθεις οδούς διάθεσης των πιστολιών αυτών στη Συρία».
Επισήμως βέβαια δηλωνόταν πως δεν υπήρχαν όπλα και στον στρατό του Ιράκ, πριν το 2003, όμως μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, η αγορά της Μέσης Ανατολής πλημμύρισε από δεκάδες, ελαφρά κι ημιαυτόματα όπλα ισπανικής κατασκευής.

Πρόσφατα, ο Γιάγο Ροδρίγεθ, που είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και τις αραβικές χώρες, εντόπισε την παρουσία ισπανικών όπλων που είχαν επανεξαχθεί από τις ΗΠΑ. «Το ότι αυτό το είδος τα πιστόλια έχουν πέσει στα χέρια του ΙΚ είναι πλέον βέβαιο. Όπως επίσης και ότι κάποια από αυτά βρίσκονται στα χέρια της Αλ Νούσρα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι κατορθώνουν να τα περάσουν στην Ευρώπη για φονικές επιθέσεις στη Γηραιά Ήπειρο», τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης