Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Αμερική και Κίνα κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση «σαν έκρηξη» κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών - Νωρίτερα ο Κιμ Γιονκ Ουν φέρεται να είχε επιθεωρήσει βόμβα υδρογόνου

Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα
Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα προκαλεί η καταγραφή σεισμικών δονήσεων στη χώρα από τα σεισμολογικά ινστιτούτα ΗΠΑ και Κίνας.

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων βρίσκεται κοντά σε χώρο στον οποίο το καθεστώ της Πιονγιάνγκ έχει στα παρελθόν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές θα πρόκειται για την 6η πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν το τελευταίο δίαστημα. Ήδη τα τελευταία 24ωρα είχαν εκφραστεί φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση του κράτους στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο η δόνηση είχε μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μικρό εστιακό βάθος (10χλμ.) και θύμιζε έκρηξη. Παρόμοια ήταν η εκτίμηση και του κινεζικού ινστιτούτου το οποίο, μάλιστα, κατέγραψε και μια δεύτερη - σχεδόν ταυτόχρονη - δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ την οποία θα μπορούσε να αποδώσει σε κάποια «κατάρρευση».

Ο σεισμός αυτός, αν αποτελεί πυρηνική δοκιμή, έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Κλείσιμο

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Προς επίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών αυτών το KCNA έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί το νέο αυτό όπλο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης