Επίθεση στη Βαρκελώνη: Ο ιμάμης του θανάτου είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο

Επίθεση στη Βαρκελώνη: Ο ιμάμης του θανάτου είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο

Οι Ισπανοί πιστεύουν ότι στα ταξίδια του αυτά ριζοσπαστικοποιήθηκε - Επικεντρώνονται κυρίως στο ταξίδι στο Βέλγιο

Επίθεση στη Βαρκελώνη: Ο ιμάμης του θανάτου είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο
Στα ταξίδια του Αμπντελμπακί Ες Σάτι, του ιμάμη που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη
και την Καμπρίλς, εστιάζει πλέον η ισπανική αστυνομία πιστεύοντας ότι εκεί βρίσκεται το «κλειδί» της απάντησης στο ερώτημα πώς συνέβη η ριζοσπαστικοποίησή του.

Όπως αναφέρει η El Pais ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε ταξιδέψει σε Βέλγιο, Γαλλία και Μαρόκο με τις ισπανικές αρχές να επικεντρώνονται
κυρίως στο ταξίδι του στο Βέλγιο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2016.

Κλείσιμο
Ένα δεύτερο ερώτημα που απασχολεί τους Ισπανούς είναι πώς κατάφερε ο Ες Σάτι, ο άνδρας ο οποιος το 2010 συνελήφθη στη Θέουτα με 12 κιλά χασίς
, να γίνει ο «εγκέφαλος» ενός τρομοκρατικού πυρήνα που σχεδίαζε το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Αφού εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών ο Ες Σάτι, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είχε δώσει κανένα σημάδι ότι είχε μετατραπεί σε έναν φανατικό.

Όλα δείχνουν ότι Ες Σάτι είχε κάποιου είδους επαφές - που προκάλεσαν τη ριζοσπαστικοποίησή τους - με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα ταξίδια του την τελευταία διετία στις τρεις αυτές χώρες.

«Αναβιώνοντας» τη ζωή του Ες Σάτι, για τον οποίο το κυρίαρχο σενάριο αναφέρει ότι είναι ένας από τους νεκρούς στην έκρηξη στην Αλκανάρ που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι Ισπανοί σημειώνουν ότι το 2015 έγινε ο Ιμάμης της πόλης Ρίπολ αλλά εκεί εγκαταστάθηκε οριστικά το 2016.

Αυτό που υποψιάζονται, λοιπόν, οι αρχές είναι ότι ο Ες Σάτι δεν ριζοσπατικοποιήθηκε στην Ισπανία καθώς και ότι κατάφερε να παραμένει «αόρατος» από τις έρευνες των αρχών για κυρήγματα μίσους στα τζαμιά την ώρα που συντόνιζε την ομάδα των 12 τζιχαντιστών που χτύπησαν στη Βαρκελώνη.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε, πάντως, σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών. «Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης