Κογκό: Νεκροί δύο ερευνητές του ΟΗΕ από πυρά μελών της πολιτοφυλακής

Κογκό: Νεκροί δύο ερευνητές του ΟΗΕ από πυρά μελών της πολιτοφυλακής

Ο Μάικλ Σαρπ, Αμερικανός που συντόνιζε ένα ανεξάρτητο παρατηρητήριο κυρώσεων, και η Ζαΐντα Καταλάν, Σουηδή, δολοφονήθηκαν στο κεντρικό Κογκό στις 12 Μαρτίου ενώ διεξήγαγαν έρευνες για μια αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κογκό: Νεκροί δύο ερευνητές του ΟΗΕ από πυρά μελών της πολιτοφυλακής
Δύο ερευνητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δολοφονήθηκαν από μια ομάδα Κογκολέζων, ενδεχομένως μελών της πολιτοφυλακής στο κέντρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, αλλά η απουσία αποδεικτικών στοιχείων "δεν αποκλείει την πιθανότητα να εμπλέκονται και άλλοι", αποφάνθηκε μια έρευνα του ΟΗΕ.

Ο Μάικλ Σαρπ, Αμερικανός που συντόνιζε ένα ανεξάρτητο παρατηρητήριο κυρώσεων, και η Ζαΐντα Καταλάν, Σουηδή, δολοφονήθηκαν στο κεντρικό Κογκό στις 12 Μαρτίου ενώ διεξήγαγαν έρευνες για μια αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι σοροί του Σαρπ και της Καταλάν ανακαλύφθηκαν σε ρηχό τάφο δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία τους. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, συνέστησε μια εσωτερική επιτροπή ερευνών και παρουσίασε μια περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη.

Κλείσιμο
"Χωρίς περαιτέρω διερεύνηση και τις αναγκαίες διαδικασίες της δικαιοσύνης, η ταυτότητα, οι συσχετισμοί και τα κίνητρα της ομάδας που συμμετείχε στη δολοφονία του κ. Σαρπ και της κας Καταλάν δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν πλήρως", γράφει η περίληψη, την οποία είδε το πρακτορείο Reuters χθες.

Η κογκολέζικη κυβέρνηση έδειξε μία ταινία σε δημοσιογράφους στην Κινσάσα στις 24 Απριλίου, ισχυριζόμενη ότι έδειχνε μέλη της αντικυβερνητικής πολιτοφυλακής Καμουίνα Νσάπου να σκοτώνει τους συμβούλους των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό και η Καταλάν αποκεφαλίστηκε μετά τον θάνατό της.

Πολλοί αναλυτές δήλωσαν ότι το θολό βίντεο των δολοφονιών εγείρει περισσότερα ερωτηματικά παρά δίνει απαντήσεις. Ένα από αυτά είναι γιατί ένας από τους δολοφόνους της πολιτοφυλακής δίνει διαταγές σε διάλεκτο που ανήκει σ' αυτήν που χρησιμοποιείται στο δυτικό Κογκό και στον στρατό.

Η επιτροπή έρευνας προτείνει την διερεύνηση του επεισοδίου από την κυβέρνηση του Κογκό ως έγκλημα, με την υποστήριξη άλλων κρατών, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας των δύο δολοφονηθέντων και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τον Γκουτέρες τη σύσταση ανεξάρτητης ανακριτικής επιτροπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης