Η ανησυχία για την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας εντείνεται και στη Γερμανία

Η ανησυχία για την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας εντείνεται και στη Γερμανία

Ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης ζητούν πρωτοβουλίες για τη εκτόνωση της έντασης, ενώ η κριτική στρέφεται και προς τον Λευκό Οίκο.

Η ανησυχία για την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας εντείνεται και στη Γερμανία
Ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ζητεί από την Κίνα να παρέμβει και να ασκήσει την- αδιαμφισβήτητη άλλωστε- επιρροή της προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει» τονίζει ο γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας ότι και το Πεκίνο έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει φαινόμενα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον Ρέντγκεν «για το ζήτημα της Β.Κορέας υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, παρά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας».
 
Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν αποδίδει ευθύνες μόνο στη Βόρεια Κορέα, αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Αναφερόμενος στον
Ντόναλντ Τραμπ
Κλείσιμο
, επισημαίνει ότι «πέφτει στο επίπεδο του αντιπάλου του, δηλαδή ενός δικτάτορα. Κατά την άποψή μου αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα» τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρέφεται πρωτίστως κατά της Β. Κορέας, επισημαίνοντας ότι οι απειλές του καθεστώτος περί επίθεσης κατά αμερικανικών συμφερόντων ήταν μία «ανυπόφορη πρόκληση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Τόμας Όπερμαν, απευθύνει έκκληση για μία ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σχετικής διαπραγμάτευσης. Ο Όπερμαν, εκ των ηγετικών στελεχών του SPD, αποδίδει ευθύνες στον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνη η ρητορική κλιμάκωση, αλλά και περιορισμένη η εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να λάβει ορθολογικές και μακροχρόνια βιώσιμες αποφάσεις».

Γι' αυτό, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ελπίζει «να επικρατήσουν στις ΗΠΑ μετριοπαθείς δυνάμεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο οποίος χρησιμοποιεί πιο ήπιες διατυπώσεις».

Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι αρχίζει να εμπλέκεται και στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Ο βουλευτής της CDU Γιούργκεν Χαρντ κατηγορεί το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αλλά και μερίδα του SPD, ότι προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικό κεφάλαιο από την ένταση στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, αλλά και να πυροδοτήσουν αντι-αμερικανικά αντανακλαστικά.
 
Πηγή: Deutsche Welle
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης