Μέρκελ σε Ερντογάν: «Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία»

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία»

Στην τελευταία συνέντευξή της προτού φύγει για διακοπές, η Μέρκελ κούνησε το...δάκτυλο στον Σουλτάνο του Βοσπόρου - Μίλησε επίσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής, επενδύσεις, το προσφυγικό ενώ δεν ξέχασε να αντικρούσει τα πυρά του πολιτικού της αντιπάλου,Μάρτιν Σουλτς

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία»
«Εάν εκλεγώ καγκελάριος για τέταρτη φορά,θα εξαντλήσω την τετραετία
»,διαμηνύει η Μέρκελ σε συνέντευξή της εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ARD, δέκα εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές κι ένα 24ωρο πριν τα γενέθλιά της.

Μία μέρα προτού κλείσει τα 63, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας έσπευσε να διαβεβαιώσει τους συμπολίτες της πως μέχρι το 2021 θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Γερμανίας εάν επανεκλεγεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, η Γερμανίδα καγκελάριος θα είναι πολιτικά ενεργή έως τα 67.

Κλείσιμο
Στην τελευταία συνέντευξή της προτού φύγει για διακοπές, η Μέρκελ κούνησε το...δάκτυλο στον Σουλτάνο του Βοσπόρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία».

Μίλησε επίσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής, επενδύσεις, το προσφυγικό ενώ δεν ξέχασε να αντικρούσει τα πυρά του πολιτικού της αντιπάλου,Μάρτιν Σουλτς.

Θα εξαντλήσω την τετραετία εάν εκλεγώ για τέταρτη φορά καγκελάριος

Με τον αέρα της νικήτριας,η Μέρκελ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του Σουλτς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να καθησυχάσει τους ανήσυχους συμπατριώτες της ως προς το κατά πόσο θα καταφέρει να ολοκληρώσει το όραμά της για τη Γερμανία.

«Όταν ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου κατέστησα σαφές ότι το κάνω για όλη την τετραετία», δήλωσε και πρόσθεσε: “Κανείς δεν ξέρει τι φέρνει η ζωή, αλλά σίγουρα η πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω για τέσσερα χρόνια”.

Πυρά κατά του Σουλτς

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής της πολιτικής μετά την επίθεση που της εξαπέλυσε ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της,Μάρτιν Σουλτς,ότι απέτυχε στο θέμα των επενδύσεων στα δημόσια έργα.

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι,η κυβέρνησή της έχει ήδη αυξήσει «μαζικά» τις επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα, σε έργα οδοποιίας και στα σχολεία. Η πρόκληση για την αύξηση των επενδύσεων συνίσταται στα γραφειοκρατικά εμπόδια για την κατανομή των κονδυλίων, είπε, που απαιτούν την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού.

Όχι πλαφόν στο προσφυγικό

Μιλώντας για το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε “όχι” σε ανώτατο όριο στους πρόσφυγες που υποδέχεται η Γερμανία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

«Όσον αφορά στο θέμα του ανώτατου ορίου η θέση μου είναι σαφής:δεν θα το αποδεχθώ”,τόνισε υπογραμμίζοντας ότι οι αφίξεις νέων προσφύγων μπορούν να μειωθούν με δράσεις,ώστε να αποτραπεί η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες τους και να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Αναφερόμενη στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς. Πρόσφατα η Άγκυρα απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη νατοϊκή βάση στο Ικόνιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες και δήλωσε πως δεν θα μιλήσει για το θέμα μόνο η γερμανική κυβέρνηση με την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ: «Στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση. Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε μια αποφασιστική φάση και θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα ωστόσο ιδιαίτεροι όροι με εμάς δεν θα υπάρξουν».

Στην ίδια συνέντευξη η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την επίλυση του χάσματος μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει σε μέλη της γερμανικής βουλής να επισκεφθούν Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε νατοϊκή αεροπορική βάση στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας προκαλώντας νέους τριγμούς στις διμερείς σχέσεις.Η Μέρκελ αρνήθηκε να συνδέσει το θέμα με την έκδοση στην Τουρκία αιτούντων άσυλο. Τα δύο θέματα «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους», τόνισε.«Πριν εξάγουμε συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τις συνομιλίες και να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Το όλο θέμα είναι ατυχές, πολύ ατυχές», είπε.

Η Γερμανία έχει ήδη απομακρύνει στρατιώτες της από τη βάση του Ιντσιρλίκ μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση, ενώ την περασμένη Παρασκευή ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τις επισκέψεις σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις.



Brexit και νίκη του Μακρόν στη Γαλλία την έπεισαν να συνεχίσει να επενδύει σε μία πιο δυνατή Ε.Ε

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη για την ενδυνάμωση της Ευρώπης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αποκάλυψε πως, το Brexit αλλά και η νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές ήταν τα δύο στοιχεία που την έπεισαν να συνεχίσει να επενδύει σε μία πιο δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση.«Τους τελευταίους μήνες αντιληφθήκαμε πως η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από γραφειοκρατία και οικονομικούς κανόνες. Πως η Ευρώπη και η συμβίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κάνει με πόλεμο και ειρήνη και ότι οι δεκαετίες ειρήνης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση».



- Υπεραμύνθηκε της επιλογής το Αμβούργο να φιλοξενήσει το G20.

Ύστερα από τη “βροχή” επικριτικών σχολίων που δέχτηκε η χώρα της μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια του G20, η καγκελάριος της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της επιλογής μιας μεγάλης πόλης όπως το Αμβούργο να φιλοξενήσει την πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης