Βραζιλία: Εισήγηση υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών κατά του προέδρου της χώρας

Βραζιλία: Εισήγηση υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών κατά του προέδρου της χώρας

«Διαθέτουμε σοβαρές και επαρκείς ενδείξεις» για να εγκριθεί η απαγγελία κατηγοριών, εξήγησε ο εισηγητής, ο Σέρζιου Τσβάιτερ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής περιόδου για την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ιθαγένειας

Βραζιλία: Εισήγηση υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών κατά του προέδρου της χώρας
Ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για να αναλύσει τις κατηγορίες σε βάρος Μισέλ Τέμερ για παθητική διαφθορά τάχθηκε στη γνωμοδότησή του χθες Δευτέρα υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του προέδρου της Βραζιλίας και της έναρξης μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της θητείας του.

«Διαθέτουμε σοβαρές και επαρκείς ενδείξεις» για να εγκριθεί η απαγγελία κατηγοριών, εξήγησε ο εισηγητής, ο Σέρζιου Τσβάιτερ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής περιόδου για την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ιθαγένειας.

Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να αποφανθεί εντός της εβδομάδας εάν θα συμφωνήσει με την πρόταση του εισηγητή, πριν λάβει οριστική απόφαση η ολομέλεια της Βουλής.

Κλείσιμο
Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει τα δύο τρίτα των βουλευτών να ταχθούν υπέρ της παραπομπής του Τέμερ στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα κληθεί να αποφανθεί εάν ο πρόεδρος είναι αθώος ή ένοχος.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα απομακρυνθεί από το αξίωμα για έξι μήνες.

Αυτό θα σημάνει —αν το συγκεκριμένο σενάριο γίνει πραγματικότητα— τη δεύτερη αλλαγή προέδρου μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο στη Βραζιλία με καταδικαστικές αποφάσεις: η Ντίλμα Ρουσέφ, η προκάτοχος του σημερινού προέδρου Τέμερ, ο οποίος ως τότε ήταν αντιπρόεδρός της, καθαιρέθηκε αφού κρίθηκε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα.

Ο Τέμερ κατηγορείται ότι αποδέχθηκε τα 500.000 χεάις (περίπου 133.000 ευρώ) των δωροδοκιών που κατέβαλε η εταιρεία-κολοσσός του βοδινού κρέατος JBS. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης ένας στενός συνεργάτης του προέδρου καταγράφηκε να παραλαμβάνει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά.

Ο γενικός εισαγγελέας Χοντρίγκου Ζανό διαβεβαιώνει ότι διαθέτει αποδείξεις για το ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για τον πρόεδρο. Ο Μισέλ Τέμερ το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης