Εκπληκτικές φωτογραφίες: Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Εκπληκτικές φωτογραφίες: Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Το συμβολικό έργο ανεγέρθηκε σε σημείο όπου οι Ναζί είχαν κάψει χιλιάδες συγγράμματα

Εκπληκτικές φωτογραφίες: Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία
Ένα πραγματικά εκπληκτικό έργο που συμβολίζει την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική καταπίεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης Documenta 14, η οποία για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.

Ο «Παρθενώνας των Βιβλίων» είναι μια δημιουργία της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Marta Minujín, που ανεγέρθηκε στην πόλη Κάσελ και συγκεκριμένα σε σημείο όπου οι Ναζί έκαιγαν απαγορευμένα βιβλία την εποχή της ακμής τους. Η 74χρονη καλλιτέχνης δημιούργησε το αντίγραφο του ελληνικού Παρθενώνα χρησιμοποιώντας 10.000 αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων.



Κλείσιμο



Με τη βοήθεια των φοιτητών του τοπικού Πανεπιστημίου, η Minujín εντόπισε 170 τίτλους που έχουν απαγορευτεί σε διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο και δημιούργησε το έργο της χρησιμοποιώντας αντίτυπα αυτών των βιβλίων, μαζί με πλαστική μεμβράνη και ατσάλι.





Ωστόσο, το πιο διάσημο απαγορευμένο βιβλίο όλων των εποχών, «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ απουσιάζει επιδεικτικά από τον «Παρθενώνα». Και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό, αφού το ναζιστικό καθεστώς είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον τη λογοκρισία και την καταστροφή βιβλίων για να «σιγήσει» τις φωνές της αντίστασης.

Εξάλλου, στο σημείο όπου στήθηκε το συμβολικό έργο, οι Ναζί είχαν κάψει το 1933 πάνω από 2.000 βιβλία στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας λογοκρισίας. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης