ΟΗΕ: Η κρίση στον Κόλπο πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες χώρες

ΟΗΕ: Η κρίση στον Κόλπο πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες χώρες

«Ο καλύτερος τρόπος» να βγούμε από την κρίση «θα ήταν οι ενδιαφερόμενες χώρες να καταλήξουν σε μια λύση μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και των διαβουλεύσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Λιου Τζιεγί, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου για τον Ιούλιο

ΟΗΕ: Η κρίση στον Κόλπο πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες χώρες
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η κρίση μεταξύ του Κατάρ
και τεσσάρων αραβικών χωρών πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η προεδρία του Συμβουλίου.

«Ο καλύτερος τρόπος» να βγούμε από την κρίση «θα ήταν οι ενδιαφερόμενες χώρες να καταλήξουν σε μια λύση μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και των διαβουλεύσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Λιου Τζιεγί, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου για τον Ιούλιο.

Κλείσιμο
Ο διπλωμάτης επίσης άφησε να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου.

«Ό,τι μπορούν να κάνουν οι χώρες (που εμπλέκονται στη κρίση) για να συμφιλιωθούν και να επιστρέψουν σε σχέσεις καλής γειτονίας, θα είναι ευπρόσδεκτό από την Κίνα», πρόσθεσε ο Λιου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ράχμαν αλ Θάνι συναντήθηκε την Παρασκευή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει τις τέσσερις χώρες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ντόχα.

Η κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου ξέσπασε στις 5 Ιουνίου. Τότε το Ριάντ και οι σύμμαχοί του διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι είναι θετικά διακείμενο προς το Ιράν.

Οι τέσσερις χώρες επέδωσαν στη Ντόχα έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους, δίνοντάς του διορία δέκα ημερών.

Το Κατάρ υπέβαλε στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, χθες Δευτέρα την απάντησή του, όμως δεν έχει γίνει γνωστή.

«Ο κατάλογος των αιτημάτων διατυπώθηκε για να απορριφθεί», είχε σχολιάσει το Σάββατο ο σεΐχης Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι το Κατάρ «τον απορρίπτει επί της αρχής».
Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσουν οι τέσσερις αραβικές χώρες αν θα διατηρήσουν ή θα άρουν τις κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών τους στο Κάιρο.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης