H Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει"

H Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει"

Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει" τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan, με 46 νεκρούς, ενώ ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

H Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει"

Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει" τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan, με 46 νεκρούς, ενώ ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέπτεται το Τόκιο, δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα "πρέπει να εγκαταλείψει την προκλητική της στάση".

"Η Βόρεια Κορέα ξεπέρασε τα όρια και για μια τέτοια πράξη θα την κάνουμε να πληρώσει", είχε δηλώσει προηγουμένως ο νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε-Γιούνγκ, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων περιλαμβάνεται η επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ χαρακτήρισε το ναυάγιο "στρατιωτική πρόκληση που συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της συνθήκης εκεχειρίας του Πολέμου της Βόρειας Κορέας και της διακορεατικής συμφωνίας πλαισίου του 1991".

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Σεούλ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης, από το φόβο γενικευμένης σύρραξης. "Το περιστατικό αυτό είναι τόσο σοβαρό που πρέπει να είναι είμαστε πολύ συνετοί ως προς τον τρόπο διαχείρισής του", είπε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στη Νότια Κορέα, που ελέγχεται από την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει επί τόπου "μια ειδική ομάδα έρευνας" για να εξετάσει τα αποτελέσματα της διεθνούς, υπό τη Σεούλ, έρευνας και "να προσδιορίσει τον βαθμό παραβίασης της εκεχειρίας (του 1953)".

Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο ναυάγιο της κορβέτας και κατηγόρησε τη Σεούλ για "κατασκευή" αποδεικτικών στοιχείων δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον "στα πρόθυρα του πολέμου".

Ανώτατος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της κορβέτας αποτελεί πράξη εκδίκησης που συνδέεται με ένα επεισόδιο στα θαλάσσια σύνορα των δύο Κορεών, κατά τη διάρκεια του οποίου βορειοκορεατικό περιπολικό σκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στόχος του τορπιλισμού ήταν "η αποκατάσταση της τιμής του στρατού και η ανύψωση του ηθικού του", δήλωσε ο στρατηγός Χουάνγκ Γουόν-Ντονγκ, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών αμύνης της Νότιας Κορέας.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες ότι η βορειοκορεατική επίθεση "θα έχει αναμφίβολα συνέπειες", διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική δύναμη 28.000 ανδρών που βρίσκεται στη Νότια Κορέα δεν έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία, αρχίζοντας από την Ιαπωνία, θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Κίνα και τη Νότια Κορέα και θα έχει στο Πεκίνο συνομιλίες για το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι πιθανόν να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων, αλλά κύριο μελημά της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Χθες, το Πεκίνο απηύθυνε προς όλες τις πλευρές έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης