H Google...«τα έκανε θάλασσα»

H Google...«τα έκανε θάλασσα»

Τα ανά τον κόσμο αυτοκίνητα του Street View που συνέλεγαν στοιχεία για τις υπηρεσίες γεω-εντοπισμού της Google, συνέλεγαν «κατά λάθος» και προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονταν μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων.

Αυστραλός υπουργός κατά της Google

H αλήθεια είναι πως η Google «τα έκανε θάλασσα», όπως δήλωσε και ο συνιδρυτής της Σεργκέι Μπριν, αναφερόμενος στην αποκάλυψη ότι τα ανά τον κόσμο αυτοκίνητα του Street View που συνέλεγαν στοιχεία για τις υπηρεσίες γεω-εντοπισμού της Google, συνέλεγαν «κατά λάθος» και προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονταν μέσω ανοιχτών ασύρματων δικτύων.

Την περασμένη Παρασκευή, με κείμενο που ανήρτησε στο μπλογκ της, η Google παραδέχθηκε ότι τα αυτοκίνητα του Street View που κυκλοφορούσαν για λογαριασμό της σε περισσότερες από τριάντα χώρες, τα τελευταία τρία χρόνια, συνέλεγαν και δεδομένα από τα ανοιχτά ασύρματα δίκτυα τα οποία ήταν στην ακτίνα λήψης τους, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Απριλίου είχε διαβεβαιώσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κοινή γνώμη πως δεν καταγράφει κανένα απολύτως δεδομένο που μεταφέρεται από τα ασύρματα δίκτυα.

Mε απλά λόγια, η Google μπορούσε να δει και να καταγράψει το email που έστελνε κάποιος μέσα από ένα ξεκλείδωτο ασύρματο δίκτυο.

Κλείσιμο

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι τα θαλασσώσαμε», δήλωσε ο κ. Μπριν στους δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο, κατά την ετήσια συνέλευση για την ανάπτυξη της εταιρείας ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να απολογηθεί.

Σύμφωνα με τον Μπριν, η Google εφάρμοζε «πολλούς εσωτερικούς ελέγχους», αλλά παραδέχθηκε ότι «προφανώς αυτό δεν εμπόδισε να συμβεί το λάθος αυτό» και ότι η εταιρεία του εφεξής θα θεσπίσει περισσότερους ελέγχους.

Η ομολογία αυτή γίνεται ενώ ήδη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας η ενέργεια της Google να συλλέγει τα δεδομένα αυτά μέσω Wi-Fi, ενώ στην Ευρώπη οι αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ξεκίνησαν ήδη παρόμοιες έρευνες για το ίδιο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γερμανίας ερευνά ήδη το ζήτημα τον τελευταίο μήνα, ενώ στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Δικαιωμάτων (CNIL) ανακοίνωσε τηνΤετάρτη ότι ξεκίνησε αντίστοιχη έρευνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης