Δύο ακόμα υποψήφιοι για την ηγεσία των Εργατικών

Δύο ακόμα υποψήφιοι για την ηγεσία των Εργατικών

Δύο ακόμα ονόματα προστέθηκαν σήμερα στον κατάλογο των υποψηφίων για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία...

Δύο ακόμα υποψήφιοι για την ηγεσία των Εργατικών
Δύο ακόμα ονόματα προστέθηκαν σήμερα στον κατάλογο των υποψηφίων για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, το οποίο στις εκλογές στις αρχές του μήνα έχασε την εξουσία ύστερα από 13 χρόνια.

Πρόκειται για την Νταϊάν Άμποτ, την πρώτη μαύρη γυναίκα βουλευτή, και τον πρώην υπουργό Υγείας Αντι Μπέρναμ, με την υποψηφιότητα των οποίων ο συνολικός αριθμός των επίδοξων ηγετών του κόμματος ανήλθε σε έξι.

Η 'Αμποτ είπε ότι ήρθε η ώρα να διευρυνθεί η λίστα με τους υποψήφιους, που οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα επικεντρώνεται σε λευκούς, σαραντάρηδες άνδρες .

"Θα είμαι υποψήφια. Τόσοι πολλοί (άνθρωποι) τις τελευταίες δύο μέρες μου έχουν ζητήσει να θέσω υποψηφιότητα και τελικώς συμφώνησα να το κάνω...νομίζω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μία ηγεσία όπου απουσιάζουν οι γυναίκες", δήλωσε η Αμποτ στο ραδιόφωνο του BBC.

Σε άρθρο του στην Daily Mirror, ο Μπέρναμ αναφέρει: "Ζητώ σήμερα τη στήριξη των συναδέλφων μου για να προχωρήσω ως υποψήφιος και να ηγηθώ του κόμματος που αγαπώ".
Κλείσιμο

Το κεντρο-αριστερό Εργατικό κόμμα αναζητεί τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα μετά την εκλογική του ήττα.

Σήμερα τη Βρετανία κυβερνά συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών- ο πρώτος συνασπισμός μετά το ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Αμποτ είναι απόφοιτος του Cambridge και πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης. Δραστήριο μέλος του κοινοβουλίου και ειδήμων του πολιτικού τηλεοπτικού ρεπορτάζ.

Σχεδόν 60 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα βουλευτής της χώρας το 1987.

Επίσης απόφοιτος του Cambridge, ο 40χρονος Μπέρναμ δήλωσε ότι θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φερόμενα ως μειονεκτήματα του κόμματος στην πολιτική του για τη μετανάστευση, τις κατηγορίες που δέχεται για αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ επιθυμεί να βοηθήσει και τους συνταξιούχους.

Η ήττα των Εργατικών στις πρόσφατες εκλογές οδήγησε στην αναζήτηση νέας πολιτικής κατεύθυνσης. Επικρατέστερος στην κούρσα διαδοχής του Μπράουν θεωρείται ο 44χρονος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και διατελέσας σύμβουλος του Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπος της κεντρώας πτέρυγας του κόμματος.

Ο αδελφός του, ο 40χρονος Εντ, πρώην υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, είναι επίσης υποψήφιος.

Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι είναι ενωτικός υποψήφιος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό της μακροχρόνιας κόντρας ανάμεσα στους "μπλερικούς" και τους "μπραουνικούς".

Υποψήφιος είναι ακόμα ο 43χρονος Εντ Μπολς, "δεξί χέρι" του Μπράουν στο υπουργείο Οικονομικών προτού αναλάβει το Παιδείας, ο οποίος ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι το κίνητρό του είναι η αναθέρμανση της στήριξης των ψηφοφόρων, οι οποίοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα για θέματα όπως η μετανάστευση ή το κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Ο 58χρονος βουλευτής Τζον Μακντόνελ, ελάχιστα γνωστός εκτός κόμματος, επίσης δήλωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος και δεσμεύτηκε ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα, το οποίο ίδρυσαν τα συνδικάτα το 1900, θα επιστρέψει στις ρίζες του και θα προωθήσει το σοσιαλιστικό του πρόγραμμα.

Οι Εργατικοί θα εκλέξουν τον αρχηγό τους μέσα σε τέσσερις μήνες.

Η μυστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου και το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος στις 25 Σεπτεμβρίου.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης