Η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αγόρασε την τράπεζα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αγόρασε την τράπεζα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Κατά την διενέργεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 αποδείχθηκε ότι στο ενεργητικό της τράπεζας υπήρχε μαύρη τρύπα που έφθανε τα 104 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ)

Η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αγόρασε την τράπεζα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Η Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Russian Regional Development Bank) που ελέγχεται από την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, απόκτησε το 99.999989% του μεριδίου της τράπεζας Peresvet που ανήκει στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

Η εξαγορά της τράπεζας έγινε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύστερα από απόφαση που ελήφθη την 1η Ιουνίου, και με την διαδικασία της κλειστής εγγραφής. Το Οκτώβριο ο οίκος Fitch σε έκθεση του ανέφερε ότι η τράπεζα Peresvet, είχε χορηγήσει δάνεια υψηλού ρίσκου 12 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ). Οι δανειολήπτες σύμφωνα με τον οίκο, ήσαν δομές που δεν διέθεταν πραγματικά κεφάλαια και είχαν μεταξύ τους σχέσεις ή με την διοίκηση της τράπεζας.

Στις 21 Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ρωσίας διόρισε προσωρινή διοίκηση στην τράπεζα Peresvet ύστερα από αίτημα των δανειστών της τράπεζας. Εξαιτίας του μεγέθους της τράπεζας, αποφασίσθηκε να μην ανακληθεί η άδεια της, αλλά να ακολουθηθεί η διαδικασία της χρηματοπιστωτικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης. Κατά την διενέργεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι στο ενεργητικό της τράπεζας υπήρχε μαύρη τρύπα που έφθανε τα 104 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ). 

Κλείσιμο
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 οι αρμοδιότητες του εκκαθαριστή της τράπεζας μεταβιβάστηκαν στον Φορέα Ασφάλισης καταθέσεων. Στις 19 Απριλίου 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε την οριστική εξυγίανση της τράπεζας, χορηγώντας για το σκοπό αυτό 67 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ), ενώ οι δανειστές από την πλευρά τους θα χορηγήσουν 70 δισεκατομμύρια ρούβλια για να καλύψουν την μαύρη τρύπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Tass
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης