Η ΙΚΕΑ θα… επιπλώσει τον πλανήτη Άρη;

Η ΙΚΕΑ θα… επιπλώσει τον πλανήτη Άρη;


Η ΙΚΕΑ θα… επιπλώσει τον πλανήτη Άρη;

Ο σουηδικός κολοσσός αναζητά μαζί με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία τι θα απαιτούσε ενδεχόμενη μετοίκηση των ανθρώπων στον «Κόκκινο Πλανήτη» για να βελτιώσει τη ζωή στη Γη – Όλα όσα μάθαμε στο IKEA Democratic Design Days

Κλείσιμο

Στην ταινία «Η Διάσωση», ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνει, τον οποίο υποδύεται ο Ματ Ντέιμον, υποτίθεται ότι παραμένει ζωντανός στον πλανήτη Άρη για περισσότερο από έναν χρόνο, καταφέρνοντας να καλλιεργήσει πατάτες, που καταναλώνει. Το κινηματογραφικό σενάριο απέχει ακόμα κατά πολύ από την πραγματικότητα, παρόλ’ αυτά οι επιστήμονες επιμένουν να ψάχνουν απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: Θα έχει ποτέ ο «Κόκκινος Πλανήτης» τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσει ανθρώπινη ζωή; 


Φαίνεται, ότι οι ερευνητές της NASA δεν είναι οι μόνοι που έχουν μαγευτεί από το Διάστημα. Στην εξερεύνησή του έρχεται να προστεθεί και η IKEA, η οποία συνεργάζεται με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία για να ανακαλύψει ποιες προϋποθέσεις θα απαιτούσε ενδεχόμενη μετοίκηση των ανθρώπων στον πλανήτη Άρη, αξιοποιώντας τα  «μυστικά» στη βελτίωση της ήδη υπάρχουσας ζωής στη Γη. Η… διαστημική συνεργασία ανακοινώθηκε στην έδρα του σουηδικού κολοσσού επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, στο  Άλμουτ, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται ο θεσμός «Democratic Design Days», προκαλώντας απροσδόκητη έκπληξη για τη νέα σελίδα που γράφεται στην 75χρονη ιστορία της ΙΚΕΑ.

 


{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Έπιπλα στο σπίτι μας υπό την «καθοδήγηση» της NASA

Το πρόγραμμα προσομοίωσης της ζωής στον  Άρη (MDRS Habitat) διεξάγεται στις ΗΠΑ, στην έρημο Γιούτα, από τη NASA και το Πανεπιστήμιο της Λουντ. Επιστήμονες και φοιτητές φορώντας διαστημικές στολές, παρόμοιες με εκείνες που θα φορούν οι άνθρωποι που θα κινούνται στο έδαφος του Αρη, ερευνούν τις ανάγκες μιας επανδρωμένης, τριετούς, αποστολής στον «Κόκκινο Πλανήτη», στην οποία θα συμμετάσχει και η ΙΚΕΑ ώστε «από τις επιστημονικές γνώσεις και ανακαλύψεις να δημιουργήσουμε προϊόντα που θα βελτιώσουν τη ζωή στα σπίτια της Γης» δήλωσε ο επικεφαλής του Design της ΙΚΕΑ, Marcus Engman. Επιπλέον, η IKEA θα εξετάσει το εσωτερικό του χώρου διαμονής που σχεδιάζει να δημιουργήσει η NASA στον Άρη και θα συμβάλει στην ανάπτυξή του με την εμπειρία και τη γνώση της. Η συλλογή που θα σχεδιαστεί θα λανσαριστεί στην αγορά το 2019. 

Όλα ξεκίνησαν από την πρωτοφανή συγκέντρωση του ανθρώπινου πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις πόλεις από ό,τι στην ύπαιθρο, και σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός αυτός θα φτάσει στο 70% το 2050» αναφέρει η εταιρεία, επισημαίνοντας τις ριζικές αλλαγές που προκαλεί η αστυφιλία. «Στις διαστημικές πτήσεις, η διαβίωση σε μικρούς χώρους ήταν ανέκαθεν μια πραγματικότητα. Σχεδιάζοντας για τη διαβίωση σε ένα διαστημικό σκάφος πρέπει να είσαι δημιουργικός και ακριβής, να βρεις νέες χρήσεις για παλιά αντικείμενα και να σκεφτείς το θέμα της βιωσιμότητας. Με την αστικοποίηση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις εδώ στη Γη, πρέπει να κάνουμε το ίδιο».

«Ο μοναδικός παράγοντας που παραμένει σταθερός στο Διάστημα είναι ο άνθρωπος. Όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν. Η μεταφορά ενός κιλού μάζας στον Άρη, κοστίζει περίπου 2 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση βάρους αποτελεί “κλειδί” στο διαστημικό ταξίδι. Επομένως η ομάδα της ΙΚΕΑ θα έχει την ευκαιρία να μάθει πώς μπορούν τα σπίτια μας να γίνουν “εξυπνότερα” και να εφεύρει νέα υλικά και τεχνικές, φιλικές προς το περιβάλλον» δήλωσε η αρχιτέκτονας και σύμβουλος της NASA Constance Adams στη σκηνή του Democratic Design Days, μέσω ζωντανής (!) σύνδεσης με τη Γιούτα.

Έρχεται το Home Smart: «Alexa, κλείσε τα φώτα»

«Επιδιώκουμε συνεργασίες με τους leaders άλλων αγορών για να ανταποκριθούμε στο μέγιστο στις ανάγκες του κόσμου»

Τα πειράματα της ΙΚΕΑ δεν σταματούν εδώ. Αντιλαμβανόμενη πλήρως τις εξελίξεις της εποχής, η σουηδική εταιρεία διευρύνει τις συνεργασίες της και εισέρχεται για τα καλά στο παιχνίδι της… ψηφιοποίησης.

Ανοίγοντας τις πόρτες της στη Google, την Apple και την Amazon, η εταιρεία λανσάρει το «Έξυπνο Σπίτι»,  το οποίο θα λειτουργεί ως εξής: Δίνοντας φωνητικές εντολές στο Google Assistant, τη Siri και την Alexa, οι “έξυπνοι” προσωπικοί βοηθοί που είναι εγκατεστημένοι στα αντίστοιχα λειτουργικά συστήματα των κινητών μας, θα υπακούν στα αιτήματα μας και θα ανάβουν ή θα κλείνουν τα φώτα στο σπίτι μας. Επιπλέον θα μπορούν να διαμορφώνουν την ένταση του φωτισμού, μέχρι και την ατμόσφαιρα στον προσωπικό μας χώρο. Στη δοκιμή που κάναμε στο Άλμουτ, ζητήσαμε από την Alexa να δημιουργήσει ατμόσφαιρα… ηλιοβασιλέματος στο υποτυπώδες διασυνδεδεμένο σαλόνι που είχε στηθεί και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο φωτισμός του χώρου άλλαξε σε βαθύ κόκκινο-πορτοκαλί. Ακούγεται απίστευτο. ΄Ηταν. 

«Επιδιώκουμε συνεργασίες με τους leaders άλλων αγορών για να ανταποκριθούμε στο μέγιστο στις ανάγκες του κόσμου» δήλωσε ο Björn Block, Business Leader της IKEA για το Home Smart, προσθέτοντας: «Η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, γι’ αυτό και αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις ένταξής της στο σπίτι. Η αλληλεπίδραση με τα προϊόντα προσφέρει απλούστερη διαβίωση και πλέον επενδύουμε στη διασύνδεση με αυτά».

Παρόντες στη συζήτηση στο Άλμουτ ήταν και εκπρόσωποι των τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι μάς προϊδέασαν ότι η εν λόγω τεχνολογία θα επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα (όπως οι πόρτες λ.χ) -καθώς η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι ήδη θετική- ενώ στο μέλλον θα μπορούμε να δίνουμε φωνητικές εντολές διεκπεραίωσης εργασιών μέσα στο σπίτι, ακόμα και όταν βρισκόμαστε εκτός αυτού. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις μεθόδους προστασίας που έχουν αναπτύξει ενάντια στους hackers, η IKEA διαβεβαίωσε ότι έχει κατασκευάσει "τοίχους" ασφαλείας από κακόβουλες επιθέσεις, επενδύοντας διαρκώς στη θωράκιση των προϊόντων που συνδέονται με τα smartphone. Τα Home Smart προϊόντα θα βγουν στην αγορά το φθινόπωρο. 

Στα επερχόμενα πρωτοποριακά πρότζεκτ που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων-: 

- Η συνεργασία με τον διεθνούς εμβέλειας σχεδιαστή Tom Dixon. Ο πολυβραβευμένος ντιζάινερ παρουσίασε μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του πιο συμβατικού επίπλου σε ένα σπίτι. Ο πολύπλευρος καναπές-κρεβάτι DELAKTING, κέρδισε τις εντυπώσεις. Για την εν λόγω δημιουργία ο Ντίξον δήλωσε ότι συνεργάστηκε με 75 φοιτητές του Royal College of Art  και του Parsons School of Design της Νέας Υόρκης. 

- Η συνεργασία με τον Ben Gorham, που στοχεύει στη διερεύνηση της σημασίας των αισθήσεων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΙΚΕΑ οι αισθήσεις μας συνδέονται με τις εμπειρίες και τον τρόπο που ζούμε στο σπίτι. Ειδικά η οσμή, θεωρείται ως η ισχυρότερη επιρροή στη μνήμη, τη διάθεση και το συναίσθημα (μυρίζοντας μια μυρωδιά για παράδειγμα ανακαλούμε μνήμες από την παιδική μας ηλικία), γι’ αυτό και η ΙΚΕΑ ετοιμάζει μαζί με τον κορυφαίο Gorham από την εταιρεία αρωμάτων Byredo, μια συλλογή αρωμάτων χώρου που θα «ξυπνήσουν» τις αισθήσεις μας. 

- Η συνεργασία με την Teenage Engineering, μια ομάδα δημιουργών, γνωστών για την παραγωγή μουσικής και τον σχεδιασμό ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων όπως synthesizer και ηχεία. Η συλλογή FREKVENS θα αποτελείται από 22 προϊόντα, ιδανικά για να στηθεί ένα μουσικό πάρτυ όπου κι αν βρισκόμαστε. Οι Teenage Engineering ανέβηκαν στη σκηνή του IKEA DDD και ξεσήκωσαν με τις μουσικές τους το κοινό, δίνοντας μας μια εικόνα για όσα ετοιμάζουν. 

-  H συνεργασία με τη δανέζικη εταιρεία σχεδιασμού Hay. Παγκοσμίως γνωστοί για την εξαιρετική αισθητική που διαθέτουν οι Δανοί, θα δημιουργήσουν σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ τη σειρά YPPERLING, αποτελούμενη από έπιπλα, φωτιστικά, υφάσματα, κυρίως για το σαλόνι, τον κατεξοχήν χώρο κοινωνικοποίησης στο σπίτι. Η Hay έχει αναλάβει και το redesign της κλασσικής τσάντας FRAKTA. 

-  H δημιουργία της σειράς HJARTELIG για το υπνοδωμάτιο. Το εντυπωσιακό σε αυτή τη limited edition συλλογή που θα είναι διαθέσιμη στην αγορά τον ερχόμενο Απρίλιο, είναι ότι τα έπιπλα θα δημιουργηθούν από ανακυκλώσιμα φθαρμένα υλικά, η επεξεργασία των οποίων οδηγεί σε ένα -υψηλής ποιότητας αντικείμενα. Σύμφωνα με έρευνα της ΙΚΕΑ υλικά όπως το μαλλί, το ξύλο, το βαμβάκι και ο φελλός, που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συλλογή, συμβάλλουν στη διαμόρφωση γαλήνιας ατμόσφαιρας στο υπνοδωμάτιο. Η ΙΚΕΑ κάνει με κάθε τρόπο στροφή προς το... περιβάλλον, ακολουθώντας «πράσινη» πολιτική παραγωγής και μένοντας πιστή στο μότο «τίποτα δεν πάει στα σκουπίδια». Μέχρι και η νέα τσάντα FRAKTA που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φετινό ΙΚΕΑ DDD είναι κατασκευασμένη από σακουλάκια... τσιπς.



.

Democratic Design Days 

Κάθε χρόνο οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΙΚΕΑ στη Σουηδία, ανοίγουν τις πύλες τους για δύο ημέρες, με δημοσιογράφους και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο να συρρέουν για να πληροφορηθούν τα επόμενα σχέδια της εταιρείας. Στο Άλμουτ αποκαλύπτονται από πού πηγάζουν οι ιδέες για τις νέες συλλογές, πώς υλοποιούνται και πώς ελέγχονται προτού διατεθούν στην αγορά. Τις πόρτες του ανοίγει και το ανανεωμένο Μουσείο της ΙΚΕΑ, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της εταιρείας από το 1958, η παιδική ηλίκια και το όραμα του ιδρυτή της, Ινγκβαρ Κάμπραντ και η εξέλιξή της στη σύγχρονη εποχή. Στον χώρο εκτίθενται και εμβληματικά προιόντα της εταιρείας, όπως η βιβλιοθήκη Billy. 

Ο όρος «Δημοκρατικός Σχεδιασμός» προκύπτει από τον στόχο της εταιρείας: να είναι τα προϊόντα της λειτουργικά, βιώσιμα, ποιοτικά, με πρωτότυπο σχεδιασμό και προσβάσιμα σε όλους.







{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης