Βρυξέλλες: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Βρυξέλλες: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λονδίνου, με στόχο να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες και το πρόγραμμα των συναντήσεων για το Brexit 

Βρυξέλλες: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε, σήμερα Δευτέρα, ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία του αρμόδιου Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Ντέιβις, στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μπαρνιέ, ύστερα από χειραψία με τον Ντέιβις. Ο σκοπός αυτή της πρώτης συνάντησης είναι «να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες και το πρόγραμμα» των συναντήσεων, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που ενώνουν την  Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία από αυτά που τις χωρίζουν. Υπογράμμισε ότι το Λονδίνο θέλει μια βαθιά και ειδική σχέση και πως ο ίδιος θα πραγματοποιήσει τις συνομιλίες σε θετικό και εποικοδομητικό τόνο.
Κλείσιμο

Το χρονοδιάγραμμα

Πρώτα στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν τα θέματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη, καθώς και το ύψος του κόστους του «διαζυγίου» που με΄χρι στιγμής έχει εκτιμηθεί από 11 έως 100 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και την ασφάλεια αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου στην οποία θα δώσει το παρών και η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι ομάδες του Μπαρνιέ και του Ντέιβις θα συναντώνται μια εβδομάδα ανά μήνα και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στις βάσεις τους για ενημέρωση επί των εξελίξεων.

Πρώτος χρονικός ορίζοντας είναι ο Οκτώβριος οπότε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί ώστε να αποφασιστεί αν πρέπει οι συζητήσεις να πέράσουν στη δεύτερη φάση τους.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η Βρετανία θα πρέπει να πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου του 2019, οπότε και θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης