Φωτιά στο Λονδίνο: Μπορεί να μην αναγνωριστούν όλες οι σοροί λόγω ανεπαρκούς DNA

Φωτιά στο Λονδίνο: Μπορεί να μην αναγνωριστούν όλες οι σοροί λόγω ανεπαρκούς DNA

Τι αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Peter Vanezis

Φωτιά στο Λονδίνο: Μπορεί να μην αναγνωριστούν όλες οι σοροί λόγω ανεπαρκούς DNA
Η καταστροφική φωτιά
που μετέτρεψε σε πύρινη κόλαση τον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου μπορεί να ήταν τόσο ισχυρή που να αφάνισε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού DNA που απαιτείται ώστε να αναγνωριστούν τα πτώματα.

Καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν την προσπάθεια εντοπισμού των σορών των αγνοουμένων από τα καρβουνιασμένα ερείπια του πύργου, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και drones ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Stuart Cundy δηλώνει στο Associated Press ότι «δυστυχώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην καταφέρουμε ταυτοποιήσουμε όλα τα πτώματα».

Κλείσιμο
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ένταση αλλά και η διάρκεια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο κτίριο των 24 ορόφων δυσχεραίνει τρομερά την αναγνώριση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2001 στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, όπου το 40% των θυμάτων δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

«Όταν έχεις να κάνεις με μια τόσο καταστροφική φωτιά, δημιουργείται στην κυριολεξία μια κόλαση. Το αποτέλεσμα είναι τμηματικές σοροί, απανθρακωμένα οστά και μερικές φορές ό,τι απομένει είναι μόνο στάχτη» λέει ο καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Peter Vanezis.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε στην πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ μπορεί να συγκριθεί με εκείνη ενός κρεματορίου.

«Οσο πιο πολύ καίει μία φωτιά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να απομείνει επαρκές DNA, ώστε να κάνουμε τις απαιτούμενες εξετάσεις. Ωστόσο, αν τα θύματα την ώρα του θανάτου τους βρίσκονταν πίσω ή κάτω από κάποιο έπιπλο ή άλλα αντικείμενα, υπάρχει η πιθανότητα να έχει διατηρηθεί DNA» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η καλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί κάποιο θύμα είναι να βρεθεί κάποιο κομμάτι από τα δόντια ή τα οστά του, μέρη τα οποία συνήθως είναι τα τελευταία που καταστρέφονται στο ανθρώπινο σώμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές τεχνικές ενίσχυσης του DNA, αλλά τέτοια τεστ, μπορούν να καταδείξουν την οικογένεια του ατόμου και όχι το ίδιο το άτομο».

Ένας ακόμη παράγοντας που περιπλέκει το θέμα της ταυτοποίησης των θυμάτων είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα αντικείμενα που φέρουν υλικό DNA, και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρησιμοποιούνταν για την αναγνώριση - όπως για παράδειγμα οδοντόβουρτσες ή χτένες - απανθρακώθηκαν από την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ειδικοί να αποσπάσουν ούτε από αυτά γεννητικό υλικό.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης