Η συνεργασία Συντηρητικών-DUP έχει παρελθόν: Έγγραφο αποκαλύπτει συμφωνία από το 2015

Η συνεργασία Συντηρητικών-DUP έχει παρελθόν: Έγγραφο αποκαλύπτει συμφωνία από το 2015

Λίγο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του 2015 επιτελείο των Κάμερον και Όσμπορν συνέταξε ντραφτ για μία συμφωνία μεταξύ Συντηρητικών και DUP που θα εξασφάλιζε αυξημένη δύναμη μέσα στη Βουλή

Η συνεργασία Συντηρητικών-DUP έχει παρελθόν: Έγγραφο αποκαλύπτει συμφωνία από το 2015
Οι Συντηρητικοί και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας πέτυχαν μια επίσημη συμφωνία για «εμπιστοσύνη και προσφορά», όπως την αποκαλούν, η οποία, πήρε κάποιες ώρες αναβολής, στο να ανακοινωθεί, εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Grenfell Tower. Σύμφωνα όμως, με έγγραφο, που αποκάλυψε η Telegraf χτες, τα δύο κόμματα, παρά όλα όσα τα χωρίζουν, είχαν παρόμοιες συνομιλίες πριν δύο χρόνια.

Εκπρόσωποι του Ντέιβιντ Κάμερον και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Τζορτζ Όζμπορν είχαν πραγματοποιήσει μυστικές συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του DUP και μάλιστα, η συμφωνία έφτασε σε προχωρημένο επίπεδο καθώς είχε συνταχθεί και έγγραφο-προσχέδιο, το οποίο, όμως, δεν υπεγράφη ποτέ. Αυτή η κίνηση από πλευράς Τόρις, εξηγείται λόγω της «ισχνής» νίκης που είχαν πάρει, απέναντι στον Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών το 2015 με την πλειοψηφία να είναι κάπως ευάλωτη.

Το έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη νέα συμφωνία με το DUP.

Κλείσιμο


Το έγγραφο φέρει την ένδειξη «επίσημο - ευαίσθητο», γεγονός που υποδηλώνει ότι συντάχθηκε στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και όχι στο αρχηγείο του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ έχει τίτλο: «Σχέδιο συμφωνίας μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» και χρονολογείται λίγο μετά το αποτέλεσμα στις γενικές εκλογές του 2015. 

Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι ο Κάμερον ήθελε να ενισχύσει την πλειοψηφία του από την πρώτη στιγμή, και ήταν έτοιμος να κάνει μια συμφωνία με το DUP, προκειμένου να το πράξει. Το έγγραφο, που αποκάλυψε η εφημερίδα Daily Telegraph χθες, είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. 

Πρώτον, προηγείται κατά πολύ της περιόδου που η Τερέζα Μέι βρίσκεται στο νούμερο 10 και δείχνει ότι αυτό που κάνει, τώρα, είναι να τίθεται σε απόλυτη αρμονία με την πορεία στην οποία έχει μπει το κόμμα τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει συνεργαστεί πιο στενά με το DUP. Τώρα είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους του στρατοπέδου του Κάμερον, όπως ο Τζόρτζ Όσμπορν, να επικρίνουν την τρέχουσα συμφωνία με το DUP κατ 'αρχήν, δεδομένου ότι η κυβέρνησή τους ζητούσε κάτι παρόμοιο, ακόμη και όταν δεν ήταν απαραίτητο, για να κυβερνήσει. 

Δεύτερον, δείχνει ότι η συμφωνία, που εξεταζόταν εκείνη την περίοδο, πήγε πολύ πέρα ​​από την «εμπιστοσύνη και την προσφορά» που το DUP ήθελε, προσερχόμενο στις τωρινές εκλογές και η οποία τώρα συζητείται. Αντ' αυτού, το έγγραφο καθιστά σαφές ότι «με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, οι βουλευτές του DUP, θα ψηφίσουν σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε όλα τα άλλα θέματα». Οι τρεις εξαιρέσεις αφορούσαν την πολιτική πρόνοιας, θέματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία και θέματα σχετικά με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στις διοικήσεις στο Μπέλφαστ, το Κάρντιφ και το Εδιμβούργο. Αυτό σήμαινε ουσιαστικά ότι οι βουλευτές του κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας συμφωνούσαν να υπόκεινται σε «συντηρητικό μαστίγιο» σε κάθε ψηφοφορία, εκτός από τις εξαιρέσεις. 

Τρίτον, το έγγραφο μας δείχνει το είδος των πραγμάτων που σε εκείνο το σημείο, σε μια πολύ λιγότερο επικίνδυνη κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται η Μέι, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να δώσει ανταλλάγματα. Η κυβέρνηση θα «εξέταζε σοβαρά» αλλαγές στη φορολογία εταιριών στη Βόρεια Ιρλανδία, εφ 'όσον τα άλλα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνούσαν, θα συζητούσε με το DUP «άλλες φορολογικές αλλαγές», θα συμφωνούσε με το DUP σε μέτρα για την ενίσχυση κινήσεων του υπουργείου Εξωτερικών για στήριξη σε επενδύσεις από το εξωτερικό στη Βόρεια Ιρλανδία, θα εξασφάλιζε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έπαιρνε «το πρέπον μερίδιο» συμβάσεών της κυβέρνησης σε επενδύσεις και υποδομές, θα ενίσχυε τις συνδέσεις των μεταφορών και των επικοινωνιών μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και θα συζητούσε με το DUP η εφαρμογή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Βόρεια Ιρλανδία. Πολλοί από αυτούς τους όρους έχουν διατυπωθεί με ασαφή τρόπο και όχι ως σταθερές δεσμεύσεις, πράγμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει αλλάξει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, με δεδομένη την ισχύ του DUP. 

Τέταρτον, το έγγραφο παρουσιάζει ένα σημαντικό σημείο σκέψης, από την πλευρά του DUP ως προς το πως θα παρουσιαστεί η τωρινή συμφωνία. Λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση της κεντρικής Αγγλίας, το κόμμα θα είναι προσεκτικό όταν θα ζητήσει περισσότερο δημόσιο χρήμα, για μια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει λάβει ήδη μεγάλες επιδοτήσεις από τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. 

Στην κορυφή της τοπικιστικής λίστας με τα ψώνια, τα μέρη θα έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά εθνικών δεσμεύσεων γύρω από την προστασία του προϋπολογισμού για την εξωτερική βοήθεια, το μέγεθος του διπλωματικού σώματος, το τρέχον μέγεθος της τακτικής ένοπλης υπηρεσίας σε συνδυασμό με την αύξηση των 30.000 εφέδρων, με «τη φιλοδοξία να διατηρηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ». 

Αυτά είναι σύμφωνα με το προεκλογικό μανιφέστο του DUP, αλλά και με ό,τι η Αρλίν Φόστερ είπε χθες στη Downing Street, όπου αναφέρθηκε σε εθνικά θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ως μέρος των συζητήσεων μεταξύ DUP-Συντηρητικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης