ΗΠΑ: Ο Κόμεϊ καταθέτει και παίρνει εκδίκηση από τον Τράμπ

ΗΠΑ: Ο Κόμεϊ καταθέτει και παίρνει εκδίκηση από τον Τράμπ

Ο πρώην επικεφαλής του FBI θα επιβεβαιώσει ότι δέχτηκε πιέσεις για να σταματήσει την έρευνα για τις σχέσεις Φλιν-Ρωσίας

ΗΠΑ: Ο Κόμεϊ καταθέτει και παίρνει εκδίκηση από τον Τράμπ
H Ουάσινγκτον κρατά την ανάσα της αναμένοντας την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI, Tζέιμς Κόμεϊ στην επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας που αναμένεται να είναι η πιο δραματική στη σύγχρονη ιστορία του Κογκρέσου. 
Ο Κόμει σχεδιάζει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του άσκησε πιέσεις να εγκαταλείψει την έρευνα για τις σχέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία.
Ο πρώην διευθυντής του FBI θεωρείται ότι συνέβαλε στη νίκη Τραμπ μέσω της ανακίνησης του ζητήματος των e-mail της Δημοκρατικής αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.
Όμως, τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμει, χαρακτηρίζοντάς τον άτομο με "τρελές και χαζές αντιδράσεις".

Η πολυαναμενόμενη κατάθεση Κόμει είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι ο πανύψηλος πρώην διευθυντής του FBI θα πάρει σήμερα την εκδίκησή του. "Σήμερα είναι η μέρα του Ντόναλντ", η "Donald Day" γράφει η γερμανική εφημερίδα "Bild" θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει την σπουδαιότητα της κατάθεσης του Κόμει για τον Αμερικανό πρόεδρο.  Άραγε, θα "κάψει" σήμερα τον Τραμπ η κατάθεση Κόμει ; διερωτώνται πολλά διεθνή ΜΜΕ . Λίγες ώρες πριν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε για διάδοχο του Κόμει τον 50χρονο δικηγόρο, Κρίστοφερ Ρέι.   Ο πρώην επικεφαλής του FBI θα κληθεί να καταθέσει για το καυτό θέμα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές βγάζοντας στη φόρα τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον Τραμπ. 

Η κατάθεση του αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την «καρατόμησή» του πριν από ένα μήνα από τον Ντόναλντ Τραμπ που θα τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκονται οι επαφές που εικάζεται πως είχε με τη Μόσχα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν και ο Κόμεϊ αναμένεται να ερωτηθεί σχετικά.Ο πρώην διευθυντής του FBI, που μετά και από αυτή τη συνάντηση συνέταξε μια λεπτομερή έγγραφη αναφορά για το εριεχόμενό της, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις παραινέσεις του Τραμπ, προκειμένου να σταματήσει η έρευνα για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του μόλις την προηγούμενη ημέρα. 
Κλείσιμο
«Είναι καλό παιδί. Ελπίζω να μπορείς να σταματήσεις την έρευνα», φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος αρκέστηκε να συμφωνήσει μαζί του ότι «είναι καλό παιδί», όμως κατά τη δήλωσή του, ποτέ δεν είπε ότι θα σταματήσει την έρευνα.
Ο Τραμπ επέμεινε, ότι ο Φλιν είναι καλό παιδί, έχει περάσει πολλά και δεν έκανε κάτι λάθος αναφορικά με τις επαφές του με τους Ρώσους, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε και την ανησυχία του για το ζήτημα των διαρροών.
   

Λίγες ώρες πριν την κατάθεσή του Κόμει, το προσχέδιο της ομιλίας του δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ.
Στο κείμενό του ο Κόμει περιγράφει, μεταξύ άλλων, δύο από τα τηλεφωνήματα που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ένα στις 30 Μαρτίου κι ένα στις 11 Απριλίου. Στο πρώτο, ο Τραμπ του επεσήμανε πως είχε την εντύπωση πως όποτε βρισκόταν στη Ρωσία κάθε κίνησή του καταγραφόταν, ενώ έκανε λόγο και για ένα «σύννεφο» το οποίο τον εμποδίζει να εργαστεί για το καλό της χώρας. Στη συνέχεια ενδιαφέρθηκε για την πορεία των ερευνών σχετικά με τις επαφές Αμερικανών με Ρώσους αξιωματούχους, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να παραληφθεί η έρευνα προς το πρόσωπό του.

Το ίδιο αίτημα επαναλήφθηκε και στο τηλεφώνημα της 11ης Απριλίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει τον Κόμει να ξεκαθαρίσει πως δεν ερευνώνται οι επαφές του Αμερικανού προέδρου με Ρώσους. Στο μεταξύ χτες , ηγετικά στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν κατά τη διάρκεια των ακροάσεών τους στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, να συζητήσουν για το εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους άσκησε πιέσεις για να επέμβουν στην έρευνα του FBI σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο  διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), ναύαρχος Μάικ Ρότζερς, και ο επικεφαλής της διεύθυνσης συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Νταν Κόουτς, αρνήθηκαν να λάβουν θέση επισημαίνοντας πως πιστεύουν ότι οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.
 

Στο προσχέδιο της κατάθεσης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο που έβγαλαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται τα εξής:
Ο Τζέιμς Κόμεϊ φέρεται να δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να «παρατήσει» την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας Μάικλ Φλινν, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό παιδί".
Ο πρώην διευθυντής του FBI τονίζει στη δήλωσή του ότι ζήτησε «εμπιστοσύνη» και «πίστη» για να συνεχίσει το έργο του, ένα αίτημα το οποίο δεν φαίνεται, όπως αποδείχθηκε και από το αποτέλεσμα, να ικανοποιήθηκε.
Ο Τζέιμς Κόμεϊ κλείνει την κατάθεσή του κάνοντας αναφορά στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθεί ο ίδιος από την έρευνα. Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχει μεταβιβάσει το αίτημά του στον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, όπως όφειλε να κάνει βάσει της τυπικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας. «Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.
Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».
Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης