Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Ερντογάν για την κρίση στο Κατάρ

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Ερντογάν για την κρίση στο Κατάρ

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Ερντογάν για την κρίση στο Κατάρ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

“Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση,” ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.'

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Η Τουρκία από την πλευρά της, διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν' αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Κλείσιμο




Και επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για οικονομική συνεργασία, Συρία και Κατάρ


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες Δευτέρα τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ αυτών το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Συζητήθηκαν διάφορα θέματα για τη διμερή συνεργασία. (Οι δύο πρόεδροι) επισήμαναν ιδιαίτερα την επιτυχημένη δουλειά που γίνεται για την πλήρη αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας όπως επίσης και με την υλοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Turskish Stream» τονίζεται.

Την ίδια ώρα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην χώρα, επισημαίνει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για να προωθήσουν τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, περιλαμβανομένης της ταχύτερης εφαρμογής σε πρακτικό επίπεδο των συμφωνιών για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών κρατών.

«…Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να δεσμευτούν στη διεξαγωγή διαλόγου με στόχο την εύρεση συμβιβαστικών λύσεων για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης