Νέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: Ο γαμπρός του είχε προτείνει μυστικό κανάλι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο

Νέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: Ο γαμπρός του είχε προτείνει μυστικό κανάλι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο

Παράλληλα φέρεται να είχε προχωρήσει σε σειρά επαφών με τον Ρώσο πρεσβευτή πριν και μετά την προεκλογική εκστρατεία του σημερινού Αμερικανού προέδρου

Νέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: Ο γαμπρός του είχε προτείνει μυστικό κανάλι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο
Ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, είναι η νέα «πληγή» του Ντόναλντ Τραμπ
όσον αφορά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις συνεργατών του με εκπροσώπους της Ρωσικής κυβέρνησης.

Μια ημέρα μετά την είδηση ότι ο Κούσνερ είναι αντικείμενο έρευνας από το FBI
η Washington Post αποκαλύπτει ότι ο γαμπρός του Τραμπ και σύμβουλός του πρότεινε στις αρχές Δεκεμβρίου στον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον τη δημιουργία ενός μυστικού καναλιού απευθείας επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με υποκλοπές ρωσικών επικοινωνιών που έχουν περιέλθει σε γνώση των αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα, ο ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Κίσλιακ ανέφερε στους ανώτερους του ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, που έκτοτε διορίστηκε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τις διεθνείς υποθέσεις, έκανε την πρόταση υποδεικνύοντας να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό κάποιο κτίριο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

Κατά το δημοσίευμα, ο Κούσνερ έκανε την πρόταση σε μια συνάντηση που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή την 1η ή τη 2α Δεκεμβρίου στον Trump Tower, στη Νέα Υόρκη.

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ—ο οποίος εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο διότι είχε πει ψέματα για τις επαφές του με τον Κίσλιακ—συμμετείχε στη συνάντηση.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), το οποίο διεξάγει από τον Ιούλιο έρευνα για τον ενδεχόμενο «συντονισμό» μεταξύ στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς και άλλη μία που είχε ο Κούσνερ με έναν ρώσο τραπεζίτη, τον Σεργκέι Γκαρκόφ. Ο τελευταίος είναι ο πρόεδρος της κρατικής ρωσικής τράπεζας Βνιεσκανόμπανκ, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις από το 2014 εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το Reuters επικαλούμενο τις μαρτυρίες επτά τόσο εν ενεργεία όσο και πρώην αμερικανών αξιωματούχων υποστηρίζει ότι ο Κούσνερ είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν αποκαλυφθεί ως τώρα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και μετά το πέρας της.

Στις επαφές αυτές συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016, διευκρίνισαν οι δύο πηγές. Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο Κούσνερ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) για το εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, ανέφεραν δύο άλλες πηγές, ένα εν ενεργεία κι ένα πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στο πότε και το γιατί ο Κούσνερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του FBI και δείχνουν πως οι επαφές του με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς από ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.

Η δικηγόρος του Κούσνερ, η Τζέιμι Γκορέλικ, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν θυμάται να συνομίλησε με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου.

«Ο κ. Κούσνερ είχε συμμετάσχει σε χιλιάδες συνδιαλέξεις εκείνη τη χρονική περίοδο. Δεν θυμάται αυτές τις συνδιαλέξεις όπως αναφέρθηκαν. Ζητήσαμε (από το Reuters) τις ημερομηνίες αυτών των φερόμενων συνδιαλέξεων για να εξετάσουμε το θέμα και να απαντήσουμε, αλλά δεν λάβαμε τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε.

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο Κούσνερ και ο Φλιν συναντήθηκαν με τον Κίσλιακ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο για να δημιουργήσουν «μια γραμμή επικοινωνίας». 
Ο Κίσλιακ ήταν επίσης παρών σε μια προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2016 όπου είχε παραβρεθεί και ο Κούσνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει παραδεχθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ του Κούσνερ και ρώσων αξιωματούχων.

Πριν από τις εκλογές, οι συνομιλίες του Κίσλιακ με τον Κούσνερ και τον Φλιν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, σύμφωνα με έξι από τις πηγές του Ρόιτερς. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και για την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Κούσνερ και ο Φλιν συζήτησαν με τον Κίσλιακ την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μυστικό κανάλι επικοινωνίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα παρέκαμπτε τους διπλωμάτες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. 

Το Reuters αναφέρει ότι δεν είναι σε θέσει να εξακριβώσει πώς ή πότε ακριβώς έγινε αυτή η συζήτηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης