ΟΗΕ: Η μείωση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ θα πλήξει καίρια τον οργανισμό

ΟΗΕ: Η μείωση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ θα πλήξει καίρια τον οργανισμό

Η υλοποίηση των εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσουν «αδύνατη» την συνέχιση του αναγκαίου έργου του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντουζαρίτς

ΟΗΕ: Η μείωση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ θα πλήξει καίρια τον οργανισμό
Οι μεγάλες περικοπές στη διεθνή βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσει «αδύνατο» για τον Οργανισμό να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς, σημειώνοντας πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να συζητήσει με την Ουάσιγκτον την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προτείνει μείωση κατά τουλάχιστον 28% του ετήσιου προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του οργανισμού αναπτυξιακής αρωγής USAID που υπάγεται σε αυτό, ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης έχει εισηγηθεί να μην υπερβαίνει το 25% του κόστους τους η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότηση του ΟΗΕ, χορηγώντας το 22% του βασικού προϋπολογισμού του, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 28,5% του προϋπολογισμού ειρηνευτικών αποστολών, ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι συνεισφορές έχουν συμφωνηθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Κλείσιμο
«Οι περικοπές (...) θα καταστήσουν απλά αδύνατο για τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να επιτελούν το αναγκαίο έργο τους για την προώθηση της ειρήνης, της ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο Ντουζαρίτς σε ανακοίνωσή του.

Το Κογκρέσο καθορίζει τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, όπως και οι Δημοκρατικοί, λένε ότι δεν στηρίζουν τέτοιες δραστικές περικοπές.
Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το μερίδιο που καταβάλουν οι ΗΠΑ στους προϋπολογισμούς των ΗΕ, αλλά παρ' όλ' αυτά, τον περασμένο μήνα, κατά την διάρκεια ενός δείπνου στον Λευκό Οίκο με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συνεισφορά των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη «ψίχουλα συγκριτικά με την σημαντικότητα του έργου» που επιτελεί, ασκώντας πιέσεις παράλληλα στον Οργανισμό για μεταρρυθμίσεις.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι απολύτως δεσμευμένος στην μεταρρύθμιση του Οργανισμού», ανέφερε ο Ντουζαρίτς. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ και οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος ώστε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσουμε ένα πιο οικονομικά αποδοτικό Οργανισμό για να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης