Μπαχρέιν: Ένας νεκρός κατά την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση διαμαρτυρίας Σιιτών

Μπαχρέιν: Ένας νεκρός κατά την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση διαμαρτυρίας Σιιτών

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών καταζητούμενων, επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας

Μπαχρέιν: Ένας νεκρός κατά την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση διαμαρτυρίας Σιιτών
Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα από την αστυνομία του Μπαχρέιν κατά την επέμβαση που πραγματοποίησε στο χωριό του πνευματικού ηγέτη των Σιιτών, του σεΐχη Ίσα Κάσεμ, προκειμένου να διαλύσει μια καθιστική διαμαρτυρία υποστηρικτών του, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο του Μπαχρέιν για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία (BIRD), που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε «τον τραγικό θάνατο ενός ειρηνικού διαδηλωτή κατά την καταστολή» από την αστυνομία της  διαμαρτυρίας στο Ντίραζ, κοντά στη Μανάμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι διεξήχθη μια επιχείρηση στο χωριό Ντίραζ για τη διάλυση μιας καθιστικής διαμαρτυρίας, που συνεχίζεται επί πολλούς μήνες, υποστηρικτών του σεΐχη Ίσα Κάσεμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή για παράνομη συλλογή χρημάτων και ξέπλυμα χρήματος. Το σημείο αυτό «είχε γίνει καταφύγιο ανθρώπων που καταζητούνταν για θέματα ασφαλείας και διέφευγαν τη δικαιοσύνη», πρόσθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Κλείσιμο
«Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών καταζητούμενων», επεσήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί και συνεχιζόταν έως το μεσημέρι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως δήλωσαν οι κάτοικοι, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει εντελώς το χωριό προτού ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Υποστηρικτές του Κάσεμ πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Ντίραζ αφότου ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών έχασε την υπηκοότητά του τον προηγούμενο Ιούνιο αφού κατηγορήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι «καταχράστηκε τη θέση του για να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα (…) και υποκίνησε τη σύγκρουση μεταξύ των δογμάτων και σε βία».

Το μικρό βασίλειο του Μπαχρέιν, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, συγκλονίζεται από σποραδικές διαδηλώσεις μετά την καταστολή το 2011 ενός κινήματος αμφισβήτησης του οποίου ηγήθηκε η σιιτική πλειονότητα των κατοίκων, η οποία ζητεί εδώ και χρόνια από τη σουνιτική δυναστεία την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας. Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται ότι κάνουν διακρίσεις εις βάρος των Σιιτών και καταγγέλλουν τακτικά τις «επεμβάσεις» του σιιτικού Ιράν στις «εσωτερικές τους υποθέσεις».

Η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με πολλούς άραβες ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης