Τραμπ για την επίθεση στο Μάντσεστερ: Οι τρομοκράτες είναι «λούζερς» - Παγκόσμια καταδίκη

Τραμπ για την επίθεση στο Μάντσεστερ: Οι τρομοκράτες είναι «λούζερς» - Παγκόσμια καταδίκη

Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος - Μέρκελ: Εκμεταλλεύτηκαν μία χαρούμενη συναυλία για να προκαλέσουν όσο περισσότερους θανάτους - Την συμπαράστασή του εξέφρασε ο Μακρόν - Συλλυπητήρια και από τον Πούτιν

Τραμπ για την επίθεση στο Μάντσεστερ: Οι τρομοκράτες είναι «λούζερς» - Παγκόσμια καταδίκη
Παγκόσμιο σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, την πιο αιματηρή στη Βρετανία μετά την 7η Ιουλίου του 2005, που έβαψε με το αίμα αθώων πολιτών - κυρίων παιδιών - το συναυλιακό χώρο όπου τραγουδούσε η σταρ της ποπ, Αριάνα Γκράντε.

Αρχηγοί κρατών απ' όλο τον κόσμο καταδικάζουν με απερίφραστο τρόπο το τυφλό χτύπημα με τους 22 νεκρούς και 59 τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η βρετανική αστυνομία κάνει λόγο για βομβιστή καμικάζι και τελευταίες ώρες «οργώνει» τη χώρα αναζητώντας τυχόν συνεργούς. Για τους Αμερικανούς, η ταυτότητα του καμικάζι είναι γνωστή ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες αν πρόκειται για «μοναχικό λύκο».  

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ ξυπνά μνήμες από το Μπατακλάν, το θέατρο που αιματοκύλησαν ισλαμιστές τρομοκράτες σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο στην καρδιά του Παρισιού.   

Κλείσιμο
Η δεύτερη πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία σημειώνεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας η οποία πάγωσε προσωρινά ύστερα από απόφαση της πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι. Η κυβέρνηση του Λονδίνου κάλεσε τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής και την ΜΙ5 να έχουν κινητοποιηθεί. Η Μέι ζήτησε επίσης την σύγκληση της Cobra. Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής από τις 22 Μαρτίου, όταν ένα αυτοκίνητο έκανε ράλι θανάτου έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο με θύματα αθώους πολίτες.

Οι Βρετανοί βρίσκονται για μία ακόμη φορά σε κατάσταση σοκ. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο (7η Ιουλίου 2005) όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά τριών συρμών του μετρό κι ενός λεωφορείου. Τον περασμένο Μάρτιο, ο ισλαμιστής τρομοκράτης Χαλίντ Μασούντ σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Γουέστμινστερ, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την Βηθλεέμ όπου βρίσκεται σήμερα, δήλωσε: «Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου» και συμπλήρωσε πως οι υπεύθυνοι για την επίθεση αυτή είναι «λούζερς» και «κακοί». Αλλά και η Μελάνια Τραμπ έγραψε στο Twitter: «H σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων». 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όπως και ο Γάλλος πρωθουπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη και την απογοήτευσή του για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ. «Ο πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας θα συνεχίσει με τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές δυνάμεις τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ανακοίνωσε το Ελιζέ. 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τερνμπουλ έκανε λόγο για μία επίθεση κατά αθώων πολιτών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έσπευσε να εκφράσει και αυτός την συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε ενωμένοι με τους Βρετανούς φίλους μας». 

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν και οι πολίτες από το Παρίσι και τη Νίκαια που έχουν ζήσει και αυτοί στο πετσί τους το κτηνώδες πρόσωπο των τρομοκρατών.

«Σήμερα το Παρίσι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Μάντσεστερ», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε και αυτός μέσω Twitter την αλληλεγγύη του στους Βρετανούς. 

H Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε σοκαρισμένη από την επίθεση: «Είναι αδιανόητο ότι κάποιος εκμεταλλεύεται μία χαρούμενη ποπ συναυλία για να προκαλέσει όσο περισσότερους θανάτους μπορεί», δήλωσε από το Βερολίνο.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Εκτός από το Μάντσεστερ, και στο Λονδίνο θα αναπτυχθούν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει την «αρρωστημένη» επίθεση στο Μάντσεστερ εναντίον αθώων πολιτών. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Λονδίνου, στο σταθμό λεωφορείων "Victoria" υπήρξε λάθος συναγερμός. «Το ύποπτο πακέτο που βρέθηκε ελέγχθηκε και είναι ασφαλές. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας», έγραψε στο Twitter η αστυνομία του Λονδίνου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης