Γερμανία: Νέα βαριά εκλογική ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς

Γερμανία: Νέα βαριά εκλογική ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς

Στο προπύργιό του, τη Ρηνανία-Βεστφαλία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπέστη οδυνηρή εκλογική ήττα. Ανοιχτός ο δρόμος για την ΄Ανγκελα Μέρκελ που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές

Γερμανία: Νέα βαριά εκλογική ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς
Πολιτικός σεισμός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που ισοδυναμεί με καταστροφή για τον υποψήφιοι καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επέτυχε εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία επιφέροντας στο SPD τη χειρότερη εκλογική ήττα της χρόνιας μέχρι τώρα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σχεδόν 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στο προπύργιό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα 13 εκ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια του Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν.

Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται  συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές.
 
Κλείσιμο
Η χαρά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών που σύμφωνα με exit poll κέρδισαν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι άνευ ορίων. «Οι  ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD Πρασίνων, είναι μια τεράστια επιτυχία» δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού πιθανότατα με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιο είδους προβλέψεις. Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους.  Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και εξήγγειλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD.



Τα exit-poll

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι οι νικητές στις τοπικές εκλογές που διεξήχθηκαν σήμερα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, καταδεικδύουν τα exit poll.

Σύμφωνα με το exit poll των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, το CDU λαμβάνει 34,5% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 26,3% του 2012.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD) λαμβάνουν 30,5% και βγαίνουν αποδυναμωμένοι από την εκλογική αυτή αναμέτρηση σε σύγκριση με το 2012 που είχαν εξασφαλίσει 39,1%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης