Ο γαλλικός Τύπος δίνει νικητή τον Μακρόν με 60% έναντι 40% της Λεπέν

Ο γαλλικός Τύπος δίνει νικητή τον Μακρόν με 60% έναντι 40% της Λεπέν

Οι Γάλλοι πολίτες βγάζουν πρόεδρο τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο - Σημαντική αποχή - Προβληματισμός για τα ποσοστά της ακροδεξιάς

Ο γαλλικός Τύπος δίνει νικητή τον Μακρόν με 60% έναντι 40% της Λεπέν
Τον Εμμανουέλ Μακρόν
δίνουν νικητή τα γαλλικά ΜΜΕ, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεδρικών εκλογών 2017 στη Γαλλία. Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, εκτιμάται ότι ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος θα επικρατήσει με μίνιμουμ ποσοστό 60% έναντι 40% που αναμένεται να συγκεντρώσει μάξιμουμ η αντίπαλός του ακροδεξιά υποψήφια,
Μαρίν Λεπέν.

Κλείσιμο
Η διαφορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αναφέρουν χαρακτηριστικά και θεωρούν απίθανο σενάριο την ολική ανατροπή, την ίδια στιγμή που οι ετοιμασίες έξω από το Λούβρο, όπου θα μιλήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν σε περίπτωση πουν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και επικρατήσει, κορυφώνονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα βελγικά Μέσα. Σύμφωνα με exit polls τεσσάρων εταιρειών δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, ο Μακρόν κάνει περίπατο για το Ελιζέ, όπως μετέδωσε η βελγική εφημερίδα "Le Soir" προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. 

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος και ηγέτης του κινήματος "En Marche" (Εμπρός) εξουδετερώνει την πολιτική του αντίπαλο με ποσοστό άνω του 60%. Ενας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή άκυρο.



Παρόλα αυτά, προβληματισμός επικρατεί από τη μεγάλη άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αλλά και της αποχής, η οποία δείχνει να ξεπερνά το 25%. Όπως διαφαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν από τα πιο χαμηλά ποσοστά των τελευταίων 36 ετών στις 12 ώρα Γαλλίας, καθώς δεν ξεπέρασε το 28,2%, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".

Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1981. Το χαμηλότερο ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ διασταύρωνε τα ξίφη του με τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν και πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν. Το 1981, το ποσοστό της συμμετοχής στον δεύτερο γύρο, 12 ώρα Γαλλίας, έφθανε το 30, 2% ενώ το 1988 , ήταν 28,5%. Το 1995 ήταν 29,6% και το 2002 26,1%.
   
Το 2007 είχε αγγίξει το 34,1% ενώ πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Σαρκοζί και ο Ολάντ είχαν κοντονταροχτυπηθεί για την προεδρία της Γαλλίας, είχε φθάσει το 30,6% .

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 12 ώρα Γαλλίας, ήταν το 2007, όταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κέρδισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, απερχόμενη υπουργό Οικολογίας επί Ολάντ , πρώην σύντροφο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του.

  Στις 17.00 ώρα Γαλλίας, το ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν 65, 3%, το χαμηλότερο των τελευταίων 36 ετών. 




 Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας "Le Figaro"  , το 1981 το ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 ώρα Γαλλίας ήταν 72,1%, το 1988 ανήλθε στο 70,1%. Το 1995 ήταν 66,8%, το 2002, όταν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο ο Ζακ Σιράκ και Ζαν Μαρί Λεπέν, έφθασε το 67,6%, το  2007 ήταν 72,1% και το 2017 ήταν 65,3%. Τo ποσοστό αποχής εκτιμάται από 25% έως 27%.
 
Στo Twitter οι χρήστες έστησαν κάλπη. Μιλούσαν τις τελευταίες δύο ώρες περισσότερο για τον Μακρόν παρά για τη Λεπέν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro". Το 53,3% ήταν υπέρ του Μακρόν και το 46,7% υπέρ της Λεπέν.

Στο 74% εκτιμάται το ποσοστό συμμετοχής στις 8 μμ ώρα Γαλλίας, σύμφωνα με το "BFMTV".  Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του γαλλικού δικτύου τότε θα πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα την ιστορία του β' γύρου των γαλλικών εκλογών. 



Το ινστιτούτο "Elabe" για λογαριασμό του γαλλικού δικτύου "BFMTV" προέβη στην εκτίμηση αυτή. Το 2012, όταν Σαρκοζί και Ολάντ διασταύρωσαν τα ξίφη τους διεκδικώντας την γαλλική προεδρία,  το ποσοστό συμμετοχής στον β΄γύρο ήταν 80,3%.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή και το ποσοστό συμμετοχής "κλειδώσει" τελικά στο 74%, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην πέμπτη γαλλική δημοκρατία. Το 1969, το χειρότερο ποσοστό συμμετοχής ήταν 68,8%.

Συντριπτικά ποσοστά για τον Μακρόν εκτός συνόρων

Τις πρώτες προβλέψεις από την ψηφοφορία των Γάλλων πολιτών που ζουν εκτός της γαλλικής επικράτειας και των περιοχών που εξακολουθούν να συνδέονται με έναν τύπο αποικιακής εξάρτησης με το Παρίσι, έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές, μέσω διαρροής στον βελγικό Τύπο, καθώς στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πρόβλεψης μέχρι το κλείσιμο των κάλπεων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει σαρωτικά ποσοστά στις γαλλικές αποικίες, με πάνω από 70% μέσο όρο έναντι της Μαρίν Λεπέν, ενώ στις χώρες του εξωτερικού, τα ποσοστά είναι συντριπτικά, καθώς ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 90% υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου.

Πιο αναλυτικά οι πίνακες που δημοσιεύτηκαν στη βελγική Le Soir: 
Saint-Pierre-et-Miquelon: Μακρόν 63,3% / Λεπέν, 36,7 % 
Saint-Barth: Μακρόν 58,4 % / Λεπέν 41,6 % 
Saint-Martin: Μακρόν 67,6 % / Λεπέν 32,4 % 
Guadeloupe: Μακρόν 75,1 %  / Λεπέν 24,9 % 
Martinique: Μακρόν 77,5 %  / Λεπέν 22,5 % 
Guyane: Μακρόν 65 % / Λεπέν 35 % 

Εκτός των γαλλικών κτίσεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πραγματικά συντριπτικός. Πιο αναλυτικά οι πίνακες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά: 

ΗΠΑ
Νέα Υόρκη: Μακρόν 94,7% / Λεπέν 5,3 % 
Σικάγο: Μακρόν 92% / Λεπέν 8%
Βοστόνη: Μακρόν 95,7% / Λεπέν 4,3 %

ΚΑΝΑΔΑΣ
Οτάβα και Μόντρεαλ: Μακρόν 90% / Λεπέν 10 % 



Το άνοιγμα των κάλπεων και οι υποψήφιοι

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Και οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν: Ο Μακρόν στην Τουκέ και η Λεπέν στο Ενίν-Μπομόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό τμήμα και θα επιστρέψει στο Παρίσι όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από το αρχηγείο του κινήματός του.

Σχεδόν την ίδια ώρα ψήφισε και η Μαρίν Λεπέν που επίσης χαιρέτισε τους ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα. Από τη σημερινή αναμέτρηση απουσιάζουν τόσο οι Σοσιαλιστές -ο Μπενουά Αμόν έλαβε μόλις το 6,3% των ψήφων για την προεδρία της Γαλλίας-, όσο και η δεξιά, με τα σκάνδαλα να έχουν στοιχίσει στον Φρανσουά Φιγιόν μια θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.



Στο Βέλγιο τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

 -  Τρία βελγικά ΜΜΕ κι ένα γαλλικό δίκτυο που εδρεύει στο Βέλγιο- το RTL.fr-  μπορούν να μεταδώσουν πρώτοι το αποτέλεσμα των εκλογών χωρίς να τους επιβληθεί το υπέρογκο πρόστιμο με βάση τη γαλλική νομοθεσία, ύψους 75 χιλιάδων ευρώ.
     Σύμφωνα με το γαλλικό νόμο, απαγορεύεται η δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων όπως και των πρώτων exit polls από τα γαλλικά ΜΜΕ και τα ινστιτούτα ερευνών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια "παράθυρα" τα οποία επιτρέπουν την μετάδοση των αποτελεσμάτων . Για παράδειγμα, τα γαλλικά ΜΜΕ που εδρεύουν σε άλλες χώρες μπορούν να μεταδώσουν τα πρώτα αποτελέσματα.  
   Η βελγική έκδοση του γαλλικού δικτύου "RTL" όπως και τα βελγικά ΜΜΕ : "Le Soir", "La RTBF", "La Libre", επειδή δεν υπόκεινται στη γαλλική νομοθεσία, κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν με το πρόστιμο εάν μεταδώσουν  πρώτοι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.



Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν Μακρόν

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις την Παρασκευή, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε μια βαθιά διχασμένη χώρα: μια χώρα όπου κάποιοι επιθυμούν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες, Σάββατο, να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο. 

Τα γεγονότα που έκριναν την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών

16 Νοεμβρίου 2016 - Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ένας ανεξάρτητος κεντρώος, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

20 Νοεμβρίου 2016 - Οι ψηφοφόροι αποκλείουν τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί από τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος, Οι Ρεπουμπλικάνοι.

27 Νοεμβρίου 2016 - Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, νικώντας τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ήταν ο επόμενος γάλλος πρόεδρος.

1η Δεκεμβρίου 2016 - Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, η πρώτη φορά από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 που ένας πρόεδρος δεν επιδιώκει δεύτερη θητεία.

25 Ιανουαρίου 2017 - Εισαγγελείς ξεκινούν έρευνα έπειτα από δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Canard Enchaine σύμφωνα με το οποίο ο Φιγιόν πλήρωνε τη σύζυγό του Πενέλοπε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθό του για δουλειά την οποία η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν έκανε. Ο Φιγιόν αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε μεμπτό.

29 Ιανουαρίου 2017 - Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, αναδεικνύεται νικητής στις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος για εβδομάδες θεωρείτο από τις δημοσκοπήσεις ως φαβορί.

1η Φεβρουαρίου 2017 - Τα ποσοστά του Φιγιόν καταβυθίζονται υπό το βάρος του σκανδάλου εικονικών θέσεων απασχόλησης της συζύγου του και ο Μακρόν τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις. Ο Μακρόν φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο μαζί με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και να τη νικά.

5 Φεβρουαρίου 2017 - Η Λεπέν ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία της με μια υπόσχεση να προστατεύσει τους Γάλλους από την παγκοσμιοποίηση και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

22 Φεβρουαρίου 2017 - Ο αρχηγός του επιτελείου της Λεπέν τίθεται υπό επίσημη έρευνα ως ύποπτος για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ για την καταβολή μισθών κοινοβουλευτικών βοηθών.

14 Μαρτίου 2017 - Δικαστές θέτουν υπό επίσημη έρευνα τον Φιγιόν ως ύποπτο για κατάχρηση δημοσίων χρημάτων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με έναν προεδρικό υποψήφιο στη Γαλλία.

18 Μαρτίου 2017 – Έντεκα υποψήφιοι παίρνουν το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

20 Μαρτίου 2017 - Ο Μακρόν θεωρείται ο πιο πειστικός σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους πέντε υποψηφίους που θεωρούνται επικρατέστεροι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, βοηθώντας τον να εδραιώσει την πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις

4 Απριλίου 2017 - Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται ο πιο πειστικος από τους τηλεθεατές ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ και με τους 11 υποψηφίους, σύμφωνα με δημοσκόπηση, με τον Μακρόν να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

7 Απριλίου 2017 - Η προεκλογική κούρσα εντείνεται με τον Μελανσόν και τον Φιγιόν να μειώνουν την απόσταση που τους χωρίζει από τον Μακρόν και τη Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στον Μακρόν.

23 Απριλίου 2017 - Ο Μακρόν κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό λίγο πάνω από το 24% μπροστά από τη Λεπέν, που συγκεντρώνει το 21,3%, την οποία θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Το ευρώ σημειώνει άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.

23 Απριλίου 2017 - Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris προβλέπει νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου με ποσοστό 64% έναντι 36% της Λεπέν.

23 Απριλίου 2017 - Οι δύο αποκλεισθέντες από τον δεύτερο γύρο υποψήφιοι, ο Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς και ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

24 Απριλίου 2017 - Το επιτελείο της Λεπέν ξεκινά αμέσως την προεκλογική μάχη, κατηγορώντας τον Μακρόν για αλαζονεία επειδή γιόρτασε τη νίκη του στον πρώτο γύρο με ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο του Παρισιού. Η Λεπέν τον κατηγορεί ότι είναι αδύναμος στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.



24 Απριλίου 2017 - Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Μακρόν.

26 Απριλίου 2017 - Η Λεπέν κλέβει την παράσταση από τον Μακρόν επισκεπτόμενη τους απεργούς σε ένα εργοστάσιο της Whirlpool κοντά στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία. Μια δημοσκόπηση της δίνει ένα ελαφρά βελτιωμένο ποσοστό απέναντι στον αντίπαλό της.

27 Απριλίου 2017 - Ο Μακρόν προκαλεί την οργή της Πολωνίας λέγοντας ότι θα ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βαρσοβίας αν εκλεγεί πρόεδρος.

3 Μαΐου 2017 - Ο Μκαρόν θεωρείται ο πιο πειστικός σε ένα έντονο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τη Λεπέν στο οποίο οι δύο τους ανταλλάσσουν οργισμένους διαξιφισμούς και, μερικές φορές, προσωπικούς υπαινιγμούς για το ευρώ και την τρομοκρατία καθώς συγκρούονται τα οράματά τους για το μέλλον της Γαλλίας.

4 Μαΐου – Ο Μακρόν κατηγορεί τη Λεπέν ότι διαδίδει ψέματα και βρίσκεται πίσω από ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διαθέτει λογαριασμό σε υπεράκτια τράπεζα.

5 Μαΐου - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν τον Μακρόν να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 62% των ψήφων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης