Ευρωπαϊκή πηγή: «Κάνουμε τον σταυρό μας να νικήσει ο Μακρόν»

Ευρωπαϊκή πηγή: «Κάνουμε τον σταυρό μας να νικήσει ο Μακρόν»

Η θέρμη με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Μακρόν το βράδυ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών καταδεικνύει την ανησυχία που κυριαρχεί στην ΕΕ εξαιτίας της ανόδου των λαϊκιστικών και ευρωφοβικών κομμάτων και μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή πηγή: «Κάνουμε τον σταυρό μας να νικήσει ο Μακρόν»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γνωρίζοντας ότι την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, τάσσονται υπέρ του
Εμανουέλ Μακρόν και κατά της «καταστροφής» της Ευρώπης, την οποία προωθεί, κατά τη γνώμη τους, η Μαρίν Λεπέν.

Κλείσιμο
«Αν κερδίσει η Λεπέν, η Ευρώπη θα είναι βαθιά διχασμένη. Αν κερδίσει ο Μακρόν, η Γαλλία θα έχει μια ευκαιρία να συμφιλιωθεί και να πάρει ξανά μπρος η Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Ένρικ Έντερλαϊν καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Hertie School of Governance του Βερολίνου.

«Ναι, κάνουμε τον σταυρό μας» για να κερδίσει ο Μακρόν, παραδέχεται μια ευρωπαϊκή πηγή, εξηγώντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «παρακολούθησαν προσεκτικά» την τηλεμαχία της Τετάρτης μεταξύ των δύο υποψηφίων, «ακόμη και οι συνάδελφοι που δεν είναι Γάλλοι».
«Από την πλευρά των Βρυξελλών ο Μακρόν αντιμετωπίζεται θετικά. Έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του διότι δεν έχει ένα σχέδιο καταστροφής, όπως η Μαρίν Λεπέν. Δεν πρόκειται για κανονικές εκλογές με την έννοια ότι η ακροδεξιά έχει περάσει στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε η πηγή αυτή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η θέρμη με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Μακρόν το βράδυ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών καταδεικνύει την ανησυχία που κυριαρχεί στην ΕΕ εξαιτίας της ανόδου των λαϊκιστικών και ευρωφοβικών κομμάτων και μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της ΕΕ σχετικά με το Brexit, εξήγησε ότι θα ψηφίσει Μακρόν «ώστε η Γαλλία να παραμείνει ευρωπαϊκή», σε βίντεο που ανήρτησε χθες στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ευχήθηκε ήδη από το βράδυ της 23ης Απριλίου «καλό κουράγιο για τη συνέχεια» στον Μακρόν, σπάζοντας την παράδοση που τον θέλει να αποφεύγει να επεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα των χωρών.

«Το να εκλέγεσαι το 2017 λέγοντας: "θέλω να ενισχύσω την Ευρώπη" είναι εντελώς αντίθετο με το τρέχον ρεύμα και αυτό έχει εντυπωσιάσει πολλούς στο Βερολίνο», όπου ο Μακρόν έχει λάβει την υποστήριξη όλων των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων του κυβερνητικού συνασπισμού, από τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως τους Σοσιαλδημοκράτες Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, υπογραμμίζει ο Έντερλαϊν.

«Όμως μάλλον θα είναι λίγο πιο περίπλοκο», προειδοποιεί ο Βιντσένζο Σκαρπέτα , αναλυτής του Open Europe. «Η μεταρρύθμιση της Ευρώπης φαίνεται ωραία στο χαρτί. Όμως οι ιδέες του Μακρόν είναι τολμηρές: θέλει έναν κοινό προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη. Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά με δεδομένο ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες;», διερωτάται.

Εξάλλου το περιθώριο ελιγμών του Μακρόν ενδέχεται να είναι στενό αν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αναγκαστεί να διορίσει μια κυβέρνηση συγκατοίκησης, επισημαίνει ο Γιαν-Σβεν Ρίτελμάϊερ του European Policy Centre.

Οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν ακόμη πραγματικά εκτιμήσει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από μια έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κυριαρχεί η ανακούφιση στην ιδέα ότι θα έχει αποφευχθεί ο ακροδεξιός κίνδυνος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης