Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν τις ΗΠΑ: Απαράδεκτη η χρήση βίας κατά της Βόρειας Κορέας

Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν τις ΗΠΑ: Απαράδεκτη η χρήση βίας κατά της Βόρειας Κορέας

Αντιδράσεις στα σχέδια της Ουάσιγκτον για πιθανή επίθεση - «Η βία φέρνει μεγαλύτερες καταστροφές» τόνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ - «Βολές» κατά ΗΠΑ: Το πυραυλικό σύστημα στη Νότια Κορέα «υπονομεύει την ασφάλεια» της Κίνας

Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν τις ΗΠΑ: Απαράδεκτη η χρήση βίας κατά της Βόρειας Κορέας
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
κάλεσε την Βόρεια Κορέα να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων, ενώ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα είπε ότι η χρήση βίας κατά της Πιονγκγιάνγκ θα είναι «εντελώς απαράδεκτη».

«Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος», είπε ο Ρώσος υφυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί, «μπορεί να έχει πιό τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες».

Κλείσιμο
Παράλληλα ο Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ
και την Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης.

«Πρόσθετο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή συνιστά η απόφαση που υιοθέτησαν τον προηγούμενο χρόνο η Ουάσιγκτον και η Σεούλ, στο πλαίσιο της λαθεμένης λογικής- που προτάσσει την δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας- να εγκαταστήσουν στην Νότιο Κορέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD" δήλωσε ο Γκατίλοφ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία "υπονομεύει γενικά την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή».

Κίνα: Η βία φέρνει χειρότερα - Απειλή για την ασφάλεια το πυραυλικό σύστημα στη Ν. Κορέα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κίνα, «διαψεύδοντας» επί της ουσίας τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον περί επίλυσης της κρίσης από το Πεκίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι απηύθυνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης βαλλιστικών και πυρηνικών δυνατοτήτων και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι «η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουάνγκ είπε: «Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς».

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα «υπονομεύει σοβαρά» τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.

«Η χρήση βίας δεν επιλύει τις διαφορές και θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές», προειδοποίησε. Τόνισε μάλιστα ότι «η μοναδική σωστή επιλογή, που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη», είναι η επίλυση του θέματος με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και «της διατήρησης του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών» ώστε, όπως είπε, «να αποφευχθεί το χάος» στην περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνουο να «παγώσουν» τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας (βαλλιστικό και πυρηνικό) σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Αυτή η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης