Τουρκία: «Όργιο» φημών για παραίτηση Γιλντιρίμ και επιστροφή Ερντογάν στην προεδρία του κόμματός του

Τουρκία: «Όργιο» φημών για παραίτηση Γιλντιρίμ και επιστροφή Ερντογάν στην προεδρία του κόμματός του

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, το διαψεύδει

Τουρκία: «Όργιο» φημών για παραίτηση Γιλντιρίμ και επιστροφή Ερντογάν στην προεδρία του κόμματός του
Νέες πληροφορίες, που βρίσκουν αντίκτυπο στους κύκλους της αντιπολίτευσης, θέλουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει παραδώσει πριν από λίγες ημέρες την παραίτηση του στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το αξίωμα του προέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Κλείσιμο
Η νέα κίνηση του Γιλντιρίμ έρχεται, την στιγμή που συζητείται στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο η επικείμενη επιστροφή Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματός του. Επίσης, κύκλοι της κυβέρνησης εκφράζουν προβληματισμό για την εκλογική απόδοση της ηγεσίας Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για παραίτηση από την ηγεσία του ΑΚΡ, διευκρίνισε στον Ερντογάν ότι, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια που χωρίζουν τον ίδιον από το ΑΚΡ.

Αυτή την ώρα, στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο της επιστροφής του Ερντογάν στην αρχηγία του ΑΚΡ τον επόμενο μήνα, με ένα έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα, συζητείται και ένα άλλο σενάριο. Σύμφωνα με κάποια κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ,, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της νέας νίκης στις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί μια ώρα αρχύτερα στους κόλπους της στελέχη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο πρακτορείο Reuters, διέψευσε ουσιαστικά τα περί παραίτησης Γιλντιρίμ, δηλώνοντας ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στο κόμμα AKP και θα το πράξει, μόνο όταν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την συνταγματική αλλαγή.

Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι το εάν θα αναλάβει ξανά την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θα αποφασιστεί σε συνέδριο και, όσον αφορά στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις φήμες για παραίτηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει συζητήσει κανένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της χώρας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης