Τουρκία: Συνέλαβαν Έλληνα ακτιβιστή με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Ερντογάν

Τουρκία: Συνέλαβαν Έλληνα ακτιβιστή με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Ερντογάν

Προφυλακίστηκε σε φυλακές στο Σιρνάκ μετά από σχετική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου Ειρήνης, την Κυριακή

Τουρκία: Συνέλαβαν Έλληνα ακτιβιστή με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Ερντογάν
Έναν ελληνικής καταγωγής ακτιβιστή που ζει στην Τουρκία συνέλαβαν οι Αρχές της γειτονικής χώρας με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί συνελήφθη και κρατείται στα ανατολικά της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με κατηγορίες όπως προσβολή του Τούρκου προέδρου, μη συμμόρφωση στους νόμους και προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, PKK).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο turkishminute.com, που επικαλείται δημοσίευμα της Cumhuriyet, ο Γιαϊλαλί προφυλακίστηκε σε φυλακές στο Σιρνάκ μετά από σχετική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου Ειρήνης, την Κυριακή.
Κλείσιμο




Στο παρελθόν, ο Γιαϊλαλί είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας για την οργάνωση ειρηνικών διαμαρτυριών, μετά την αποκαλούμενη «σφαγή του Ρομπόσκι», όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία ομάδα Κούρδων άοπλων χωρικών, στις 28 Δεκεμβρίου το 2011, σκοτώνοντας 34 απ’ αυτούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια ζούσε στο χωριό, στηρίζοντας τις οικογένειες των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι χωρικοί είχαν κατηγορηθεί τότε ότι ήταν τρομοκράτες που ταξίδευαν κατά μήκος των ιρακινο-τουρκικών συνόρων. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά το περιστατικό, και παρά την συνεχιζόμενη έρευνα, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η θητεία του στο στρατό, η αιχμαλωσία του από το ΡΚΚ και η στροφή του στον ακτιβισμό


Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Μπάφρα της Σαμψούντας, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του στον ιστότοπο Corporate Watch. Ανατράφηκε ως Τούρκος και γαλουχήθηκε με εθνικιστικά ιδεώδη (το πρότυπό του ήταν οι Γκρίζοι Λύκοι) χωρίς να γνωρίζει την ελληνική καταγωγή του.

Το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου, όπως υπήρξε μάρτυρας βιαιοπραγιών των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. Λίγους μήνες μετά την υποχρεωτική στράτευσή του, μετά από τραυματισμό του, πιάστηκε αιχμάλωτος από το PKK.

Ωστόσο, ο τρόπος που τον μεταχειρίστηκαν οι αντάρτες, στα δυόμιση χρόνια της αιχμαλωσίας του, σε συνδυασμό με τη στάση που τήρησε ο τουρκικός στρατός, είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί τελείως η μέχρι τότε κοσμοθεωρία του.

Όπως είχε περιγράψει σε συνέντευξή του στο pontos-news.gr, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ο πατέρας του πήγε στο γενικό επιτελείο στην Άγκυρα, όπου του είπαν πως είναι Έλληνας και ότι Αρμένιοι και Έλληνες βοηθάνε το PKK, οπότε να μην ψάχνει για τον γιο του.

«Είμαι θύμα του πολέμου που συνεχίζεται [στο Κουρδιστάν]. Το 1994, ενώ υπηρετούσα σε μια μονάδα κομάντο του τουρκικού στρατού στο Σίρνακ, σε μια μάχη τραυματίστηκα και έπεσα αιχμάλωτος στα χέρια του ΡΚΚ. Ενημέρωσα την οικογένειά μου ότι είμαι αιχμάλωτος και οι δικοί μου πήγαν στο στρατολογικό γραφείο [της Παύρας του Πόντου]. Εκεί οι αρμόδιοι τους είπαν “δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης καταγεγραμμένος στις τάξεις του τουρκικού στρατού”. Όταν άρχισε η οικογένειά μου να αναζητεί λύση για την επιστροφή μου στο σπίτι, κι όταν άρχισα να δηλώνω αντίθετος με τον πόλεμο, οι Δυνάμεις Ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντας: “Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα”. Αν πέθαινα, θα παρέμενα Τούρκος. Όταν όμως η οικογένειά μου αναζητούσε τρόπους επιστροφής μου και άρχισε να ενοχλεί το κράτος, τότε ανακάλυψαν ότι είμαι “Έλληνας”»
, είχε δηλώσει ο Γιαϊλαλί στο pontos-news.gr.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης