The Guardian: Νίκη Μακρόν σημαίνει ακόμα πιο «σκληρό» Brexit

The Guardian: Νίκη Μακρόν σημαίνει ακόμα πιο «σκληρό» Brexit

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την γαλλική προεδρία έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ «έγκλημα», που θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με την «υποτέλεια»

The Guardian: Νίκη Μακρόν σημαίνει ακόμα πιο «σκληρό» Brexit
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, σε σημερινό της άρθρο, εκτιμά ότι μια πιθανή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν
στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκή, όσον αφορά στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο κεντρώος φιλεοευρωπαϊστής πολιτικός έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ «έγκλημα», που θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με την «υποτέλεια». Η εκτίμηση αυτή του Μακρόν δείχνει την αυστηρή του προσέγγιση στο θέμα του Brexit.

Κλείσιμο
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ο οποίος παραιτήθηκε για να αγωνιστεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε σφοδρός επικριτής της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ ενός σκληρού Brexit, που θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς, ενώ έχει επισημάνει την σημασία της «υπεράσπισης της ακεραιότητας» της ελεύθερης μετακίνησης και του ελεύθερου εμπορίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Guardian, αναμφίβολα θα είναι πιο σκληρές με τον Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά «προειδοποίηση ή παραίτηση» στην αδιαμφισβήτητη θέση της ΕΕ να υπερασπίζεται πρώτη τα δικά της συμφέροντα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η επιλογή των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρώπη των «28». Επισήμανε όμως ότι εφεξής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης.

«Τάσσομαι υπέρ μίας αυστηρής προσέγγισης στο Brexit: Σέβομαι την ψήφο των Βρετανών πολιτών, όμως το χειρότερο θα ήταν ένα είδος αδύναμης Ευρώπης απέναντι στην Βρετανία» είχε πει ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Δεν θέλω μία κατά παραγγελία προσέγγιση, όπου οι Βρετανοί θα κατέχουν το καλύτερο κομμάτι των δύο κόσμων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο κίνητρο και για άλλους να φύγουν και να σκοτώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία βασίζεται στο μοίρασμα των ευθυνών» είχε δηλώσει τότε ο σημερινός επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας.

Στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Μακρόν είχε «ενοχλήσει» με τις σαφείς και εμπεριστατωμένες απόψεις του, τονίζει η εφημερίδα.

Μιλώντας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, είχε δηλώσει ότι ήθελε «τράπεζες, ταλέντα, ερευνητές και ακαδημαϊκοί» να διασχίσουν τη Μάγχη, αφού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι η πρωτοβουλία του θα περιλαμβάνει «μία σειρά δράσεων, προκειμένου να προσελκύσει στη Γαλλία ταλαντούχους ανθρώπους που δουλεύουν τόσο στην έρευνα, όσο και σε άλλους τομείς».

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είχε πει χαριτολογώντας: «Η καλύτερη εμπορική συμφωνία για την Βρετανία... ονομάζεται ένταξη στην ΕΕ».

Ο Μακρόν είχε υποστηρίξει επίσης επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να περιοριστεί σε μία συμφωνία καναδικού τύπου, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μειώσει δραστικά την πρόσβαση της χώρας στην αγορά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης