«Ανάσα» στην Ευρώπη και τις αγορές από τη νίκη Μακρόν

«Ανάσα» στην Ευρώπη και τις αγορές από τη νίκη Μακρόν

Ο Μακρόν, που οδεύει προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος με ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προφίλ - Ποια είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού που από αουτσάιντερ έγινε το απόλυτο φαβορί

«Ανάσα» στην Ευρώπη και τις αγορές από τη νίκη Μακρόν
Ανάσα πήρε η Ευρώπη μετά τη νίκη Μακρόν
στις γαλλικές εκλογές, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις αξιωματούχων, όσο και στο
ράλι που καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αγορές καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο απ' το καλοκαίρι του 2016 ενώ και το ευρώ είναι στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται το ευρώ.

Κλείσιμο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 3,3%, τη μεγαλύτερη απ' τις 28 Ιουνίου 2016 την ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 3,5% ο DAX στη Φρανκφούρτη 2,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 1,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,8%, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το Σεπτέμβριο του 2016. Την ίδια ώρα το ευρώ ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στην περιοχή του 1,084 δολ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται ανοδικά και έναντι της στερλίνας, στην περιοχή του 0,847 της στερλίνας. Οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί στο 0,8% από 0,88% που ήταν στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας σε αντίθεση με τα γερμανικά με το 10ετές Bund να βρίσκεται στο 0,33% από 0,27% πριν.

Μακρόν: Ο μοναδικός υποψήφιος με ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προφίλ

Το απόλυτο αουτσάιντερ της γαλλικής πολιτικής σκηνής κατάφερε να φέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην πολιτική ελίτ της Γαλλίας και είναι πλέον πολύ κοντά στο να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ο Μακρόν στις
γαλλικές εκλογές ήταν ο μοναδικός υποψήφιος με ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προφίλ. Η περαιτέρω εμβάθυνση, κυρίως της Ευρωζώνης, η συνεργασία με τη Γερμανία για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αλλά και η τολμηρή του επιλογή να δηλώσει σε προεκλογική του συγκέντρωση «υπερήφανος» που βλέπει δίπλα στην γαλλική, την ευρωπαϊκή σημαία, τον είχαν μετατρέψει σε κόκκινο πανί για τους υπόλοιπους διεκδικητές της εξουσίας. 

Το οικονομικό του πρόγραμμα παρόλο που περιλαμβάνει μειώσεις των δημοσίων δαπανών και περικοπή υπαλλήλων, δεν πλησιάζει τη «θεραπεία-σοκ» του Φιγιόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι θα περικόψει 120.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 60 δισ. ευρώ, ενώ αντί να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης προτείνει την  ενοποίηση των 35 διαφορετικών συνταξιοδοτικών συστημάτων της χώρας.

Το πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψηφίου προκάλεσε το θαυμασμό του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι αν ήταν Γάλλος θα ψήφιζε Μακρόν.  

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ Μακρόν είναι ότι η εκλογική του βάση είναι ελάχιστα συμπαγής, καθώς και το γεγονός ότι έναν μήνα περίπου μετά τις προεδρικές εκλογές, θα διεξαχθούν στην Γαλλία και οι βουλευτικές.  

Οι πιθανότητες να κερδίσει την πλειοψηφία και στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δεν είναι μεγάλες και σε μια χώρα χωρίς ιστορία πολιτικών συνεργασιών, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του κ. Μακρόν, ενδέχεται να συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες.


«Ανάσανε» η Ευρώπη 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν και του ευχήθηκε επιτυχία για την 7η Μαΐου, τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατά της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο», έγραψε στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.



Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν.




Συγχαρητήρια έδωσε και ο Γκι Φέρχοφσταντ  από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε «ευτυχής» για την επικράτηση του «μοναδικού ευρωπαϊστή» πολιτικού της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ μέσω του προσωπικού του λογαριασμό στο twitter δήλωσε «ευτυχής» για την επικράτηση ενός «πολιτικού, ο ποίος υποστηρίζει τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές ιδέες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης