Τι φοβούνται οι γαλλικές πολυεθνικές στην Ελλάδα

Τι φοβούνται οι γαλλικές πολυεθνικές στην Ελλάδα

Τυχόν επικράτηση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και το ενδεχόμενο ενός Frexit προκαλούν αν μη τι άλλο τρόμο στα επιτελεία των μεγάλων γαλλικών εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα μας 

Τι φοβούνται οι γαλλικές πολυεθνικές στην Ελλάδα
Η γνωστή γαλλική έκφραση «cherchez la femme», που σημαίνει «αναζητήστε τη γυναίκα», ταιριάζει γάντι στην περίπτωση που οι κάλπες στη Γαλλία βγάλουν αποτέλεσμα γένους θηλυκού, αν δηλαδή επικρατήσει η μοναδική υποψήφια για την προεδρία της χώρας ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, κάτι που προκαλεί τουλάχιστον τρόμο στα επιτελεία των μεγάλων γαλλικών πολυεθνικών που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν προκύψει αυτό το αποτέλεσμα, η αντισυστημικότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν από τη μία πλευρά και η ρευστή πολιτική κατάσταση που υπάρχει από την άλλη δημιουργούν κραδασμούς όχι μόνο για τις γαλλικών συμφερόντων εταιρείες, αλλά και για τους Ελληνες συνεργάτες, εργαζομένους κ.λπ. που εξαρτώνται από αυτές. Και πώς να μην είναι έτσι, όταν οι άμεσες γαλλικές επενδύσεις είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στην πατρίδα μας, με συνολική παρουσία κεφαλαίων της τάξης των 8,4 δισ. ευρώ, ακριβώς πίσω από τις γερμανικές που κατέχουν την πρώτη θέση με 12,4 δισ.

Φόβοι για μεγαλύτερες πληγές

Κλείσιμο
Εξάλλου σημαντικές γαλλικές πολυεθνικές που έχουν αντιπροσωπείες στην Ελλάδα παλεύουν εδώ και χρόνια με την εγχώρια κρίση και την πτώση των εισοδημάτων σε μια σειρά από κλάδους που επλήγησαν, όπως η Lafarge και η Schneider λόγω της καθίζησης της οικοδομής, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Peugeot, Renault και Citroen, οι οποίες, από τις πολύ υψηλές πωλήσεις τους στα χρόνια του 2000, πλέον σημειώνουν κάθετη πτώση.

Ακόμα και επιχειρήσεις που συνέδεσαν την παρουσία τους με μεγάλα έργα, όπως οι Vinci, Thales, Alstom, Total, EDF, Suez και άλλες, σε μια περίοδο ισχνή για τις υποδομές, μετρούν πληγές. Πληγές, όμως, που μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες αν προκύψει ένα ριζοσπαστικό εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα το βράδυ, το οποίο θα αναδείξει κάποιου τύπου ακραία δεξιά ή αριστερή πολιτική δύναμη.

Ήδη τα επιτελεία των μεγάλων αυτών διεθνών ομίλων λαμβάνουν καθημερινά ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στη μητέρα-πατρίδα τους, ενώ πυκνές είναι και οι επαφές τους με τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Είναι γεγονός ότι η εγχώρια κρίση σε συνδυασμό με μια εισαγόμενη από τη Γαλλία θα δυσκόλευε έτι περαιτέρω τις προσπάθειές τους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης