Τα πέντε σημεία - κλειδιά για τις γαλλικές εκλογές

Τα πέντε σημεία - κλειδιά για τις γαλλικές εκλογές

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που αξίζει να προσέξει κάποιος αναφορικά με την όλη διαδικασία

Τα πέντε σημεία - κλειδιά για τις γαλλικές εκλογές
Η Ευρώπη ή ορθότερα όλη η υφήλιος έχει στραμμένη την προσοχή της στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας
, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών αλλά και οι πλέον αβέβαιες για το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα βασικά σημεία που αξίζει να προσέξει κάποιος αναφορικά με την όλη διαδικασία.

Γιατί είναι σημαντικές;
Κλείσιμο

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μεταξύ των επτά ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου. Ο πρόεδρός της διαθέτει αρκετή δύναμη ώστε να επηρεάσει την πορεία της οικονομίας με τις επιλογές του. Παράλληλα οι εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που οι Γάλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για θέματα ασφάλειας (με δεδομένα τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη χώρα), αλλά και οικονομίας, καθώς η ανεργία διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, ενώ η ανάπτυξη παραμένει υποτονική. Με δεδομένο ότι οι δύο εκ των τεσσάρων βασικών υποψήφιων (πρόκειται για την κυρία Λεπέν και τον κ. Μελανσόν, αν και ο δεύτερος είναι λιγότερο επιθετικός) τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για όλη την Ένωση.

Πόσοι είναι οι υποψήφιοι;

Υπάρχουν 11 υποψήφιοι, με τέσσερις εξ αυτών να εμφανίζονται ως επικρατέστεροι Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιθανότεροι νικητές του α' γύρου (και επομένως περισσότερο πιθανό να κερδίσουν τον θώκο του προέδρου) εμφανίζονται ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ακολουθούν ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν. Όμως η διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων στις δημοσκοπήσεις είναι τόσο μικρή, που εμπίπτει ακόμη και στα όρια του στατιστικού λάθους. Καμία πρόβλεψη, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει.

Γιατί υπάρχουν δύο γύροι;

Ο πολιτικός που θα καταστεί πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να κερδίσει άνω του 50%. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να λάβει χώρα σε έναν μόνο γύρο εκλογών, με δεδομένο και τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ως εκ τούτου πραγματοποιούνται δύο εκλογικές διαδικασίες. Στη δεύτερη συμμετέχουν μόνο οι δύο που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α' γύρο.

Πότε θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα;

Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 20.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας και στις 21.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 22.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Συνήθως η ανακοίνωση γίνεται νωρίτερα, αλλά οι τρέχουσες εκλογές θεωρούνται πιο δύσκολες καθώς οι δύο επικρατέστεροι βρίσκονται πολύ κοντά.

Τι θα γίνει μετά τον β' γύρο;

Ο β' γύρος των εκλογών πραγματοποιείται στις 7 Μαΐου και η εκλογή του νέου προέδρου επιβεβαιώνεται, επισήμως, στις 11 Μαΐου. Ο χρόνος σχηματισμού της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις επιλογές του νέου προέδρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης