Βίντεο: Η Νορβηγία κατασκευάζει το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο

Βίντεο: Η Νορβηγία κατασκευάζει το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο

Το τούνελ, το οποίο θα έχει μήκος 1,7 χιλιόμετρα και 36 μέτρα πλάτος, πρόκειται να κατασκευαστεί στην χερσόνησο Σταντ, μια περιοχή στα δυτικά της χώρας που σαρώνεται από ισχυρές καταιγίδες

Βίντεο: Η Νορβηγία κατασκευάζει το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο
Το "πράσινο φως" για την κατασκευή στη Νορβηγία του πρώτου παγκοσμίως τούνελ για πλοία μέσα από ένα βουνό, δόθηκε την Τετάρτη.

Tο τούνελ Σταντ θα παρακάμπτει τη χερσόνησο Σταντ, μια περιοχή που μαστίζεται από θύελλες στη δυτική Νορβηγία, και θα έχει μήκος 1,7 χλμ, ύψος 37 μέτρα και πλάτος 26,5 μέτρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή (πέλαγος Σταντχάβετ) είναι η πιο εκτεθειμένη και επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη των νορβηγικών ακτών.

Κλείσιμο


Ισχυροί άνεμοι στα ανοιχτά της χερσονήσου συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για τη ναυτιλία στη Βόρεια Θάλασσα, και πολλά πλοία αναγκάζονται να περιμένουν να περάσουν οι καταιγίδες πριν μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Sky News, ξακουστοί θαλασσοπόροι όπως οι Βίκινγκς προτιμούσαν να αποφεύγουν τα νερά αυτά και να περνούν τα σκάφη τους από ξηράς.

Τούνελ για μικρότερα σκάφη έχουν ήδη κατασκευαστεί σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Canal du Midi στη Γαλλία. Ωστόσο, το τούνελ Σταντ θα είναι το πρώτο που θα εξυπηρετεί πλοία με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 16.000 τόνων (επιβάτες, φορτίο).



"Το τούνελ του Σταντ για πλοία τελικά θα κατασκευαστεί. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα περάσματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, σε μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες θάλασσες", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κέτιλ Σόλβικ-Όλσεν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφορών για την περίοδο 2018-2019.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 295 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα ολοκληρωθεί μετά από 3-4 χρόνια. Το τούνελ του Σταντ θα είναι το πρώτο που θα εξυπηρετεί πλοία μέχρι 16.000 τόνων μεταφέροντας εμπορεύματα και επιβάτες.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης