Η Ευρωβουλή υπερψήφισε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για το Brexit

Η Ευρωβουλή υπερψήφισε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για το Brexit

Μία συμφωνία για την μελλοντική, κυρίως εμπορική, σχέση με το ΗΒ δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν το Λονδίνο αποχωρήσει από την ΕΕ, αναφέρει η απόφαση

Η Ευρωβουλή υπερψήφισε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για το Brexit
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία τις «κόκκινες γραμμές» των διαπραγματεύσεων του
Brexit, αρνούμενο ότι μία συμφωνία για την μελλοντική, κυρίως εμπορική, σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιτευχθεί πριν το Λονδίνο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση
.

Οι ευρωβουλευτές συνήλθαν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο και υιοθέτησαν, με 516 ψήφους υπέρ και 133 κατά, απόφαση η οποία καθορίζει τις κόκκινες γραμμές των διαπραγματεύσεων.
Κλείσιμο
Μπαρνιέ: «Συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν επί των αρχών της αποχώρησης»


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες επί «των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», τόσο το νωρίτερον θα είναι σε θέση να αρχίσουν οι προετοιμασίες μίας εμπορικής συμφωνίας.

Στην επιστολή με την οποία έδωσε την εκκίνηση για το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωνε την επιθυμία της για παράλληλες διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα με τάξη», είπε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σήμερα απόφαση που θα περιορίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου.

«Οσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε επί των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», τόσο το νωρίτερον θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις», είπε ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για μία διαπραγμάτευση σε πολλές φάσεις, πρώτα για την αποχώρηση, στη συνέχεια για τη «μελλοντική σχέση», πράγμα που αποτελεί αναγκαίο όρο για «να μεγιστοποιήσουμε μαζί τις πιθανότητες να φθάσουμε από κοινού σε μία συμφωνία (για το Brexit) σε δύο χρόνια, που αποτελεί μία βραχεία χρονική περίοδο».
Στην επιστολή που επιδόθηκε την περασμένη Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι θέλει την επίτευξη συμφωνίας για στενή και ειδική σύμπραξη που αφορά τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

«Το σενάριο 'μη ύπαρξης συμφωνίας' δεν είναι δικό μας. Πρέπει να επιτύχουμε, όχι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μαζί του», δήλωσε επίσης ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης