Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο με θέμα την επίθεση με χημικά στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο με θέμα την επίθεση με χημικά στη Συρία

Επιτροπή Έρευνας του οργανισμού «συγκεντρώνει στοιχεία» για την επίθεση «με χημικά όπλα» στην Ιντλίμπ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο με θέμα την επίθεση με χημικά στη Συρία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσει την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.

Μια επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες
περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε ένα νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Σε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων αμάχων, η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του
ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, «συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Κλείσιμο
«Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν», τονίζει ακόμη η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή, της οποίας ηγείται ο Πάουλου Πινιέιρου, ένας βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.

Η επιτροπή προσθέτει πως «διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα» για την επίθεση αυτή με «χημικά όπλα».

 Η Τουρκία λέει πως η Δαμασκός «παραβίασε ξεκάθαρα» αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ


Η διπλωματία της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση διέπραξε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, μια ενέργεια που η Άγκυρα χαρακτήρισε σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«(Οι) εικόνες και (οι) πληροφορίες από το Χαν Σεϊχούν δείχνουν ότι το (συριακό) καθεστώς παραβίασε ξεκάθαρα τις αποφάσεις 2118 και 2209 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβαίνοντας στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η τουρκική διπλωματία κάλεσε εξάλλου τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να αρχίσει άμεσα έρευνα και κάλεσε «τις πλευρές που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το συριακό καθεστώς» να συμβάλουν να τερματιστούν αυτές οι κατάφωρες, όπως τις αποκάλεσε, παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης