Εμπόριο, Ελλάδα και προσφυγικό στην πρώτη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ

Εμπόριο, Ελλάδα και προσφυγικό στην πρώτη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ

Η διατήρηση της συμφωνίας περί ελεύθερου εμπορίου απασχολεί την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το προσφυγικό - Η στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα ένα ακόμα από τα θέματα της ατζέντας

Εμπόριο, Ελλάδα και προσφυγικό στην πρώτη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
θα γίνει σήμερα ο τρίτος κατά σειρά αμερικανός πρόεδρος που θα συναντήσει η
Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Καγκελαρία. 

Κλείσιμο
Μετά τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου προειδοποιώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η πρόθεσή του να επιβάλει προστατευτικούς δασμούς, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα, όπως την επιβολή μεγαλύτερων φόρων στις αμερικανικές εταιρείες. Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει ήδη επιτεθεί στη Μέρκελ επισημαίνοντας ότι η  πολιτική που ακολουθεί για το προσφυγικό είναι «τρελή».

Τραμπ και Μέρκελ συναντώνται στο Λευκό Οίκο, την ώρα που οι Συντηρητικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο υποστηρίζουν πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λύσουν την κρίση μόνοι τους.
Οι Συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Τραμπ να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που η κυβέρνησή του έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι θα κρατήσει σκληρή στάση για τους διεθνείς οργανισμούς


Η Μέρκελ υπέρ της διατήρησης του ελεύθερου εμπορίου 
Η Μέρκελ θα ταχθεί και σήμερα υπέρ της διατήρησης του ελεύθερου εμπορίου και μιας ισχυρής Ευρώπης και για αυτούς τους λόγους κάλεσε την Ε. Ε να επιδιώξει τη δημιουργία εμπορικών συμφωνιών με άλλα κράτη, ως απάντηση στην ρητορική προστατευτισμού του Tραμπ. 
Με την επίσκεψή της, η Μέρκελ έχει στόχο να αποκομίσει και προεκλογικά οφέλη. Για την Γερμανίδα καγκελάριο, η υπεράσπιση του εξαγωγικού μοντέλου της γερμανικής οικονομίας αποτελεί «κλειδί» για την δημοτικότητα του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Για την σημερινή τους συνάντηση, η Μέρκελ έχει προετοιμαστεί εντατικά, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild" προσθέτοντας πως έχει μελετήσει τις σημαντικότερες ομιλίες του Αμερικανού προέδρου.
 
Τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνάντηση Μέρκελ με Τραμπ, το έδαφος της οποίας προετοίμασαν και προϊδέασαν για τις θέσεις των δύο πλευρών οι δύο υπουργοί Οικονομικών, Σόιμπλε και Μνούτσιν με φόντο τις διαφορές ΕΕ – Ουάσιγκτον σε πολλά ζητήματα, μετά τη νίκη Τραμπ.

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. «Βασικό ζήτημα είναι ένα ισορροπημένο εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομιών. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαλειφθούν. Απώτερος στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε. Και διαβεβαίωσε τον Σόιμπλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, πρέπει όμως να είναι έντιμο. 

Δεν ήταν πολύ σαφής όσον αφορά αυτά που φοβούνται οι Ευρωπαίοι και για τα οποία έχει μιλήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή ριζική μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων και δασμολογικές κυρώσεις ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως αποδυναμώνουν το δολάριο για λόγους ανταγωνισμού. Τόνισε επίσης, σε μια αιχμή προς το ευρώ, ότι είναι σημαντικό να μην χειραγωγούν οι χώρες τα νομίσματά τους. 

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του στην εξεταζόμενη από τις ΗΠΑ αλλαγή του συστήματος στη διεθνή φορολόγηση, τονίζοντας ότι θα ερχόταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεθνείς συμφωνίες. Μετά τη συνάντηση, προτίμησε δήλωσε ότι η κάθε πλευρά έχει σαφείς θέσεις και απόψεις. Συνεχίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης