Ολλανδικές εκλογές: Γιατί απέτυχε η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά στο πρώτο εκλογικό τεστ

Ολλανδικές εκλογές: Γιατί απέτυχε η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά στο πρώτο εκλογικό τεστ

Αν και το κόμμα του «τσίμπησε» πέντε μονάδες από τις εκλογές του 2012, ωστόσο, δεν κατάφερε να ενσαρκώσει την τρίτη αντισυστημική εξέγερση στη Δύση μετά το Brexit

Ολλανδικές εκλογές: Γιατί απέτυχε η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά στο πρώτο εκλογικό τεστ
Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς, για το εκλογικό αποτέλεσμα αφού χτες ο «Τραμπ της Ολλανδίας» δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή που ήλπιζε, αναδεικνύοντας τον λαϊκισμό ως την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα της τουλίπας.  

 
Αν και το κόμμα του «τσίμπησε» πέντε μονάδες από τις εκλογές του 2012, ωστόσο, δεν κατάφερε να ενσαρκώσει την τρίτη αντισυστημική εξέγερση στη Δύση μετά το Brexit και την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. 

         
Κλείσιμο
 
Γιατί δεν επικράτησε ο λαϊκισμός στην Ολλανδία 


 
1. Οι Ολλανδοί προτίμησαν να δώσουν το «πράσινο φως» στον ήδη δοκιμασμένο Φιλελεύθερο Ολλανδό πρωθυπουργό,Μαρκ Ρούτε επιβραβεύοντας στην ουσία το έργο του στις δύο προηγούμενες θητείες. Εμπιστεύτηκαν τον ηγέτη των Φιλελευθέρων που μπορεί να επαίρεται για τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και για το ότι ο δείκτης ανεργίας στη χώρα δεν ξεπερνά το 5% .Επιπλέον, η σκληρή ρητορική που υιοθέτησε τις τελευταίες ημέρες ο Ολλανδός πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τα φραστικά πυρά από την Τουρκία, ήταν καταλυτική για τους Ολλανδούς πολίτες που πείστηκαν ότι ο Ρούτε είναι ένας ισχυρός ηγέτης.  

2. Η μεγάλη συμμετοχή (πάνω από το 80% ) ήταν υπέρ του Ρούτε και κατά του Βίλντερς, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.  

3. Αν και ο Βίλντερς είχε απήχηση στη νέα γενιά της Ολλανδίας, αυτή του γύρισε την... πλάτη.Μετά τις πέντε χτες το απόγευμα, πολλοί ήταν οι νεαροί ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τα ολλανδικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι κινητοποιήθηκαν για να μην αναδειχθεί πρώτη δύναμη ο σταρ της ολλανδικής Ακροδεξιάς.  

4. Ο Βίλντερς απέφευγε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις  γιατί είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει για τους Μαροκινούς μετανάστες ότι είναι "αποβράσματα" της κοινωνίας. Το γεγονός ότι δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμής της δημοσιότητας, πιθανότατα του στοίχισε σε ψήφους.   
   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης