«Πόλεμο» στον Ομπάμα κήρυξε ο Τραμπ

«Πόλεμο» στον Ομπάμα κήρυξε ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να εξετάσει το θέμα των «παρακολουθήσεων» και τον κατηγορεί για «κατάχρηση εξουσίας» 


«Πόλεμο» στον Ομπάμα κήρυξε ο Τραμπ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε νυν και τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, λίγους μόλις μήνες μετά την αλλαγή της σκυτάλης στο Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε για τον
Μπάρακ Ομπάμα, ότι παρακολουθούσε τα τηλέφωνά του και την οργισμένη απάντηση του τέως αμερικανού προέδρου, τώρα ζητά έρευνα της υπόθεσης από το Κογκρέσο και τον κατηγορεί για 
«κατάχρηση εξουσίας». 

Κλείσιμο
Η επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επιδιώξει να καθορίσει, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση Ομπάμα διέταξε να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο πρόεδρός της.

«Ένα από τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η έρευνα (της επιτροπής) είναι η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στις ενέργειες των πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ», επισήμανε ο Ντέβιν Νιούνες σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Ως εκ τούτου η επιτροπή θα προσπαθήσει να μάθει εάν η κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες παρακολούθησης ηγετικών στελεχών ή εκπροσώπων των ομάδων προεκλογικής εκστρατείας οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος κι εμείς θα συνεχίσουμε να ερευνούμε αυτό το θέμα εφόσον τα στοιχεία το απαιτήσουν» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Σάββατο τον Μπαράκ Ομπάμα ότι παρακολουθούσε τα τηλέφωνά του τον Οκτώβριο, προς το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά δεν παρουσίασε κάποιες αποδείξεις για να στηρίξει την κατηγορία του.

«Πόσο χαμηλά είχε πέσει ο πρόεδρος Ομπάμα ώστε να παρακολουθεί τα τηλέφωνά μου κατά την ιερή προεκλογική διαδικασία. Αυτό είναι Νίξον/Γουότεργκεϊτ. Κακός (ή άρρωστος) τύπος! Βάζω στοίχημα ότι ένας καλός δικηγόρος θα έστηνε πολύ γερή υπόθεση με το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθούσε τα τηλέφωνά μου τον Οκτώβριο, μόλις πριν από τις εκλογές!», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά από tweets στον λογαριασμό του στο Twitter νωρίς σήμερα.



Σε ένα από τα tweets ο Τραμπ γράφει ότι οι καταγγελλόμενες υποκλοπές έλαβαν χώρα στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη αλλά «δεν βρέθηκε τίποτα».






Ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, ο Μπεν Ρόουντς, διέψευσε τις κατηγορίες του Τραμπ.

«Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει τηλεφωνικές υποκλοπές. Αυτοί οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ για να προστατεύσουν τους πολίτες από ανθρώπους σαν εσάς», έγραψε ο Ρόουντς στο Twitter.

Απαντώντας στο σχόλιο του Τραμπ ότι ένας δικηγόρος θα έστηνε μια «γερή υπόθεση» ο Ρόουντς έγραψε: «Οχι, δεν θα μπορούσε. Μόνο ένας ψεύτης θα μπορούσε να το κάνει».

Εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε ότι ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος «έχει συναντήσεις, κάνει τηλεφωνήματα και χτυπάει μπαλάκια» στο γήπεδο του γκολφ που διαθέτει στο Γουεστ Παλμ Μπιτς.

Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι διακωμώδησε τους ισχυρισμούς του Τραμπ και έγραψε στο Twitter ότι «η μοναδική απάντηση είναι μια έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή».

Tι λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ομπάμα

Ο εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος έδωσε εντολή να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές του συνομιλίες τον περασμένο Οκτώβριο, πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Κέβιν Λούις επισήμανε: «Ένας εκ των θεμελιωδών κανόνων της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν ότι κανείς αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να παρέμβει ποτέ σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ακολουθώντας αυτή την πρακτική, ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε οποιοσδήποτε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έδωσε ποτέ εντολή παρακολούθησης οποιουδήποτε Αμερικανού πολίτη. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για το αντίθετο είναι απλά ψευδής».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεχτεί έντονες πιέσεις από το FBI και από έρευνες του Κογκρέσου σχετικά με τις επαφές ανάμεσα σε μέλη της προεκλογικής του ομάδας και ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της εκστρατείας.

Ο Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και ζήτησε από ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο με αφορμή την ανάμειξη της χώρας σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι είχε συζητήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πριν αναλάβει ο Τραμπ την εξουσία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης