ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μέρκελ: Δεν γνώριζα τον βαθμό συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών Γερμανίας-ΗΠΑ

Μέρκελ: Δεν γνώριζα τον βαθμό συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών Γερμανίας-ΗΠΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην αμερικανική υπηρεσία για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες

Μέρκελ: Δεν γνώριζα τον βαθμό συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών Γερμανίας-ΗΠΑ
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ
ανέφερε σήμερα ότι δεν γνώριζε το βαθμό συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των
ΗΠΑ (NSA) έως το 2015, μέχρι τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Κλείσιμο
Η Μέρκελ δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην αμερικανική υπηρεσία για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον. Ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA είχε επίσης αποκαλύψει το 2015 ότι η BND βοήθησε την NSΑ να παρακολουθεί επί σειρά ετών ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικούς, προωθώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.

«Δεν γνώριζα τίποτε για αυτό», δήλωσε η Μέρκελ στην επιτροπή. «Είχα εμπιστευτεί τον πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού», πρόσθεσε. Το Βερολίνο περιόρισε την συνεργασία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας με την NSA έπειτα από τις αποκαλύψεις, ζητώντας καθαρές αιτιολογήσεις σε κάθε αίτημα της αμερικανικής υπηρεσίας για παρακολούθηση ατόμων ή θεσμών.

Οι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης επιθυμούσαν να γνωρίζουν αν η Μέρκελ ήξερε για την βοήθεια που παρείχε η BND στην NSA. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι είχε υποθέσει εκείνη την περίοδο ότι «η BND δεν θα έκανε κάτι τέτοιο».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης