Ορκωμοσία Τραμπ: Η ομιλία, η Βίβλος του Λίνκολν και οι 8.000 ακόλουθοι

Ορκωμοσία Τραμπ: Η ομιλία, η Βίβλος του Λίνκολν και οι 8.000 ακόλουθοι

Ξεκινά στις 19:00 ώρα Ελλάδος η ορκωμοσία του νέου Πλανητάρχη - Τι θα γράφει η επιστολή Ομπάμα που θα αφήσει στο Οβάλ γραφείο για εκείνον;

Ορκωμοσία Τραμπ: Η ομιλία, η Βίβλος του Λίνκολν και οι 8.000 ακόλουθοι
Με το αριστερό του χέρι στη Βίβλο στην οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος σήμερα και κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τη δυτική πρόσοψη του Καπιτωλίου προτού ηγηθεί της πομπής στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο.

Για την ορκωμοσία του ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκτός από εκείνη στην οποία είχε ορκιστεί ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του είχε δωρίσει η μητέρα του το 1955.

Όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1789, η τελετή έγινε στις 30 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, την τότε πρωτεύουσα της χώρας. Καθώς τότε χρειάστηκαν έως και τέσσερις μήνες για να καταμετρηθούν οι ψήφοι, ορίστηκε ως ημερομηνία για την ορκωμοσία των νέων προέδρων των ΗΠΑ η 4η Μαρτίου και μόνον το 1937 άλλαξε αυτό και ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης το 1801 η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και ως εκ τούτου και η τελετή της ορκωμοσίας γίνεται έκτοτε εκεί.

Κλείσιμο
Ο καιρός για σήμερα στην Ουάσινγκτον προβλέπεται βροχερός και ασυνήθιστα θερμός για την εποχή. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου και βροχή που θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά ως τα μέσα του απογεύματος.





Η πρώτη ομιλία του εκλεγμένου προέδρου αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ δήλωσε ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει μια "πολύ προχωρημένη σε σκέψη, πολύ εμπνευσμένη και προσανατολισμένη στο "μαζί" ομιλία" για την επίλυση προβλημάτων, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αν και τα 20 λεπτά μπορεί να φαίνονται πολύ λίγα για την πρώτη ομιλία ενός προέδρου των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτή που θα εκφωνήσει ο Τραμπ δεν θα είναι η μικρότερη: Η ομιλία που είχε εκφωνήσει το 1793 μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του ο Τζορτζ Ουάσινγκτον αποτελείτο από 130 λέξεις.

Αντιθέτως την μεγαλύτερη ομιλία που εκφώνησε ποτέ Αμερικανός πρόεδρος μετά την ορκωμοσία του είχε απευθύνει ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, στις 4 Μαρτίου του 1841. Αυτή αποτελείτο από 8.440 λέξεις και είχε διαρκέσει μία ώρα και 45 λεπτά. Ο Χάρισον, ο οποίος την είχε εκφωνήσει εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας, χωρίς να φοράει καπέλο ή πανωφόρι, πέθανε έναν μήνα αργότερα από πνευμονία.

Την ίδια ώρα έως και 900.000 άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα για την τελετή της ορκωμοσίας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια της πομπής από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, οι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ μπορεί να βγουν από τη λιμουζίνα τους για να χαιρετίσουν το πλήθος.







Η πομπή από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίοι θα ακολουθούνται από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ. Η πομπή αυτή είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1805 όταν ο Τόμας Τζέφερσον άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Μόνον μια φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν αναλάμβανε για δεύτερη φορά καθήκοντα το 1985 δεν έγινε η παραδοσιακή πομπή μετά την ορκωμοσία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Στο μεταξύ μετά την ολοκλήρωση της τελετής της ορκωμοσίας το ζεύγος Ομπάμα θα αναχωρήσει από το Καπιτώλιο για να αρχίσει την μετά τον Λευκό Οίκο ζωή του.
Ωστόσο βάσει της παράδοσης, ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα θα έχει αφήσει στον διάδοχό του μια επιστολή πάνω στο προεδρικό γραφείο που βρίσκεται στην αίθουσα του Οβάλ Γραφείου. Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής δεν έχει αποκαλυφθεί.


Τέλος όσον αφορά τις εκδηλώσεις, τρεις χοροί έχουν προγραμματιστεί για απόψε, ενώ σε εκατομμύρια αναμένεται να ανέλθουν οι μετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες πριν και μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στις οποίες εκτός από τους επίσημους χορούς περιλαμβάνονται πάρτι, συναυλίες και εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ορκωμοσίας Τραμπ


Οι παράλληλες εκδηλώσεις, εκτός από την τελετή ορκωμοσίας καθεαυτή, έχουν ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Στις 18:30 ώρα Ελλάδος ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το Σάββατο θα έρθει κιόλας αντιμέτωπος με την πρώτη διαδήλωση διαμαρτυρίας: Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 

15:30 Ιδιωτική προσευχή: Ο νέος πρόεδρος και η οικογένειά του θα συμμετέχουν σε θρησκευτικής τελετή στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, λίγα μόλις μέτρα από το «Blair House».

16:30 Ο απερχόμενος και ο νέος πρόεδρος θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο με τις συζύγους τους. Το έθιμο τους θέλει να μεταβούν μαζί από την Λεωφόρο Πενσυλβάνια προς το Καπιτώλιο.

18:30 Ορκωμοσία.

Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι θα είναι συγκεντρωμένοι στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου, ενώ στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας θα παρευρίσκονται και θρησκευτικοί ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, θα απαγγέλλει τον όρκο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει τα δύο του χέρια σε δύο Βίβλους: τη μία που έχει από παιδί και την Βίβλο του Λίνκολν. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία.

- Το ζεύγος Ομπάμα αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο. 

Αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδος: 

- Θα πραγματοποιηθεί γεύμα για τους κυβερνητικούς ηγέτες και φίλους στην Ροτόντα του Καπιτωλίου, ενώ θα περιλαμβάνει και μουσικές παραστάσεις. 

- Επιθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο νέος πρόεδρος θα επιθεωρήσει τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά από το Καπιτώλιο, ενώ θα ακολουθήσει παρέλαση με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών των ενόπλων δυνάμεων από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

17 μ.μ., ώρα Ελλάδος 

Έχει προγραμματιστεί διαδήλωση γυναικείων οργανώσεων στην Ουάσιγκτον, μπροστά στο Καπιτώλιο. Η πορεία θα ξεκινήσει γύρω στις 18:15 μ.μ.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης