«Θωρακίζεται» η Τουρκία: Ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας

«Θωρακίζεται» η Τουρκία: Ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό θα παραχθούν 8 κορβέτες της κλάσης Ada με εκτόπισμα 2.400 τόνων και 4 φρεγάτες με αυξημένο εκτόπισμα, στους σχεδόν 3.000 τόννους

«Θωρακίζεται» η Τουρκία: Ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας
«Istanbul» θα είναι το όνομα της νέας φρεγάτας τουρκικής σχεδίασης, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε σήμερα σε ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης σε πανηγυρικό κλίμα.

Η φρεγάτα είναι το πρώτο σκάφος από 4 της ίδιας κλάσης, τα οποία προβλέπεται να χτιστούν με βάση το εθνικό πρόγραμμα ναυπήγησης MILGEM.

Το MILGEM (που σημαίνει «εθνικό σκάφος») είναι ένα μακράς πνοής πρόγραμμα κατασκευής με τουρκική τεχνογνωσία μοντέρνων πολεμικών πλοίων, τα οποία θα αποτελέσουν τον κορμό του τουρκικού Ναυτικού στην επόμενη εικοσαετία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα παραχθούν 8 κορβέτες της κλάσης Ada με εκτόπισμα 2.400 τόνων και 4 φρεγάτες με αυξημένο εκτόπισμα, στους σχεδόν 3.000 τόννους.

Ήδη οι δύο πρώτες κορβέτες πλέουν στο Αιγαίο, οι Heybeliada και Büyükada, σε φάση δοκιμών είναι η τρίτη, η Burgazada, ενώ έως το 2020 θα έχει παραδοθεί και η τέταρτη, η Kinaliada. Τα ονόματα τους προέρχονται από τα γνωστά Πριγκηπόννησα, όπου Heybeliada είναι η Χάλκη και Büyükada η Πρίγκηπος στα τούρκικα.



 Σήμερα όμως έγινε το τελετουργικό κόψιμο της πρώτης λαμαρίνας της πρώτης φρεγάτας, του προγράμματος που θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φικρί Ισίκ. Ο ίδιος τόνισε πως στο πρόγραμμα MILGEM οι προμήθειες θα γίνονται σε ποσοστό 65% από τουρκικές εταιρείες, ενώ μετέχουν πάνω από 50 Τούρκοι κατασκευαστές και ινστιτούτα. «Η χώρα μας είναι μια από τις 10 που σχεδιάζουν και ναυπηγούν τα δικά τους πολεμικά σκάφη» είπε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή μίλησε και ο επικεφαλής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, λέγοντας τα εξής: «Η φρεγάτα Istanbul σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία που είχαμε συγκεντρώσεις από τις κορβέτες. Το σκάφος θα είναι η πρώτη αποκλειστικά τουρκική φρεγάτα στην ιστορία της δημοκρατίας μας». Ο ίδιος τόνισε πως το τουρκικό Ναυτικό πρέπει να ετοιμάζεται για το περιβάλλον ασφαλείας του 21ου αιώνα, διατηρώντας το στόχο του, δηλαδή εκείνον της προστασίας της χώρας και των συμφερόντων της στα διεθνή ύδατα. «Στην πράξη η φρεγάτα Istanbul είναι μέρος ενός ονείρου που συνεχίζεται και ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει, ενός ονείρου που θα γίνει πραγματικότητα» κατέληξε, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει ποιους ακόμη...αφορά το όνειρο.

Η νέα τουρκική φρεγάτα, μήκους 113 μέτρων, θα είναι οπλισμένη με 16 πυραύλους Harpoon, ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων χωρητικότητας 64 βλημάτων, κύριο πυροβόλο, συστήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας όπως και ένα ελικόπτερο. Η σουίτα των ραντάρ και των ηλεκτρονικών της, είναι κυρίως τουρκικής σχεδίασης, από μεγάλες εταιρίες, όπως την Aselsan.

Η Istanbul αναμένεται να παραδοθεί σε 4 χρόνια, ενώ όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία θα έχει ανατρέψει την ισορροπία στο Αιγαίο διαθέτοντας ένα σύγχρονο πολεμικό στόλο, στον οποίο θα έχουν προστεθεί και αρκετά ακόμη σκάφη, ανάμεσα τους τουλάχιστον ένα ελικοπτεροφόρο αποβατικό σκάφος (ξεκίνησε η κατασκευή του φέτος, το οποίο θα φέρει και stealth μαχητικά τύπου F35B), όπως και νέων υποβρυχίων, σε ένα πρόγραμμα ναυπήγησης που θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια.

Στα επόμενα χρόνια ακόμη η Τουρκία σχεδιάζει την παραλαβή 100 μαχητικών F35, μη επανδρωμένων οχημάτων, εκατοντάδων αρμάτων επίσης τουρκικής κατασκευής, πυροβόλων και συστημάτων πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων κ.λ.π.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης