Για «ντόμινο» δονήσεων στην Ιταλία μιλούν οι σεισμολόγοι

Για «ντόμινο» δονήσεων στην Ιταλία μιλούν οι σεισμολόγοι

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές», λέει ο δήμαρχος του Άσκολι Πιτσένο, Γκουίντο Καστέλι

Για «ντόμινο» δονήσεων στην Ιταλία μιλούν οι σεισμολόγοι
Λίγες ώρες μετά τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν την Κεντρική Ιταλία και «ξύπνησαν» εφιάλτες από το φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε, οι σεισμολόγοι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί δείχνουν.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «ντόμινο» δονήσεων που καταγράφεται από τον περασμένο Αύγουστο στην Κεντρική Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Αματρίτσε.

Ο Αντρέα Μπίλι από το Ινστιτούτο Γεωλογίας (Igag-Cnr) εξήγησε πως είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που συγκλόνισε τη χώρα στις 24 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε πως «
Κλείσιμο
σίγουρα θα υπάρξουν νέες δονήσεις τις ερχόμενες ώρες η ένταση των οποίων δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωλόγων, Φραντσέσκο Πεντούτο,  τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για να πούμε ότι (οι δονήσεις) θα σταματήσουν». Μάλιστα, ο ειδικός υπενθύμισε όσα συνέβησαν κατά το φονικό σεισμό της Άκουιλα το 2009, όπου «σε εκείνη την περίπτωση η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με μία ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ».

Ο Πεντούτο πρόσθεσε πως το ρήγμα δεν σταμάτησε ποτέ τη δραστηριότητά του, ενώ οι ειδικοί του Ingv εξήγησαν πως «πρόκειται για το ίδιο σύστημα που ενεργοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου, αλλά ο σημερινός σεισμός προέρχεται από διαφορετικό τμήμα».

«Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην κεντρική Ιταλία, τη στιγμή που έχουμε να χειριστούμε την έκτακτη κατάσταση με τις χιονοπτώσεις που εδώ και 48 ώρες έχουν αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση περίπου το ένα τέταρτο της πόλης. Είναι μία κατάσταση πολύ πολύπλοκη, έχουμε τμήματα με ένα μέτρο χιονιού», δήλωσε ο δήμαρχος του Άσκολι Πιτσένο, Γκουίντο Καστέλι.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, αλλά ήδη το περασμένο βράδυ σημειώθηκαν ζημιές από το χιόνι και φοβόμαστε πως μπορεί να καταρρεύσουν κάποια κτίρια. Η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και ικανότητα χειρισμού», πρόσθεσε ο δήμαρχος. 







Το καμπαναριό που «εξαφανίστηκε» μετά τις δονήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης