Δείτε live: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο πρόεδρο - Ταγιάνι, Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι

Δείτε live: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο πρόεδρο - Ταγιάνι, Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι

Προηγήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Ταγιάνι, μετά και την απόφαση του Γκι Φερχόφσταντ να αποσυρθεί και να τον στηρίξει

Δείτε live: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο πρόεδρο - Ταγιάνι, Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι
Έξι υποψήφιοι από τις αντίστοιχες βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
,
μετά και την απόσυρση του Γκι Φερχόφσταντ από την κούρσα της διαδοχής. Συμμαχίες, προδοσίες, ανταλλάγματα και έντονο παρασκήνιο συνθέτουν ένα περίπλοκο παιχνίδι στην κούρσα της διαδοχής του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κανείς δεν γνωρίζει, προς το παρόν, πόσες ώρες θα διαρκέσει.

Ο ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι απέκτησε ισχυρό προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ταγιάνι κέρδισε 274 από τις 683 ψήφους, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους.
Κλείσιμο

Αν κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των ψηφισάντων έπειτα από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν απόψε έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο.

Οι ψήφοι του Πιτέλα ήταν λιγότερες από τις 189 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών. Εκείνες του Ταγιάνι υπολείπονται επίσης του αθροίσματος των 217 εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των 68 εδρών της κεντρώας πολιτικής ομάδας ALDE, ο υποψήφιος της οποίας Γκι Φερχόφστατ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ του Ταγιάνι.


Live η διαδικασία


Η αλλαγή στη σκυτάλη στην προεδρία του άμεσα εκλεγμένου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μια καθόλου εύκολη διαδικασία. Τρεις υποψήφιοι από την Ιταλία- Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά), Αντόνιο Ταγιάνι, (ΕΛΚ), Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές)- δύο από το Βέλγιο- Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι) μία από την Μεγάλη Βρετανία- Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι) και ένας από τη Ρουμανία - Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας) θα διεκδικήσουν την ψήφο της πλειονοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι τελείως αβέβαιη.

Ελεονόρα Φορέντσα (Ιταλία)



 Αντόνιο Ταγιάνι (Ιταλία)



Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία)



Χέλγκα Στίβενς (Βέλγιο)



Ζαν Λαμπέρτ
 (Μεγάλη Βρετανία)



Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ρουμανία)




Η διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου ξεκίνησε με τις ομιλίες των επτά ανθυποψηφίων και στη συνέχεια τα μέλη του Σώματος που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, θα κληθούν μέσω μυστικής ψηφοφορίας να επιλέξουν τον διάδοχο του Μάρτιν Σουλτς. Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται απόλυτη πλειονοψηφία, με βάση τους ευρωβουλευτές οι οποίοι, σε σύνολο 751, θα επιλέξουν να ψηφίσουν.


Στον πρώτο γύρο θεωρείται δύσκολο να υπάρξει νικητής, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι ανθυποψήφιοι θα εξετάσουν τις ψήφους που έλαβαν και θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν νέες συμμαχίες ενόψει των επόμενων δύο γύρων. Σε αυτήν τη διαδικασία αναμένεται να διαμορφωθούν και οι νέες συμμαχίες, ή ακόμα και να προταθεί ένας νέο υποψήφιος, είτε από κάποια πολιτική ομάδα, είτε από τουλάχιστον 38 ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με την διαδικασία, αν στο τέλος του τρίτου γύρου δεν υπάρξει νικητής, τότε στον τέταρτο γύρο θα αναμετρηθούν οι δύο ανθυποψήφιοι, με απλή πλέον πλειονοψηφία, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Αν υπάρξει ισοπαλία, νικητής ανακηρύσσεται ο παλιότερος εκ των δύο.

Το παρασκήνιο και η διαδικασία


Ήδη οι συμμαχίες και οι βυζαντινισμοί στο Στρασβούργο έχουν ξεκινήσει, καθώς υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους Φιλελεύθερους του Γκι Φερχόφσταντ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, ώστε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός της πολιτικής του ομάδας λόγω του αποτυχημένου, εν τέλει, “φλερτ” με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Ιταλού ευρωφοβικού Μπέπε Γκρίλο, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κούρσα και την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΕΛΚ  Αντόνιο Ταγιάνι. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές από το Στρασβούργο, ο Γκι Φέρχοφσταντ απέσυρε την υποψηφιότητά του, επειδή ακριβώς λόγω αυτού του αποτυχημένου "φλέρτ" με τον Μπέπε Γκρίλο, κινδύνευε να μην λάβει όλες τις ψήφους από την ίδια του την πολιτική ομάδα.  

Η ευθύνη για αυτό το χάος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντοπίζεται στον απερχόμενο πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς. Μετά την ήττα του στην κούρσα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή το 2014 από τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο απερχόμενος πρόεδρος κατάφερε, μέσω μια συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να παραμείνει για μισή θητεία στην προεδρία του Σώματος. Όταν το ΕΛΚ κόμμα ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία και να εκλεγεί στην προεδρία ο δικός τους υποψήφιος, ο κ .Σουλτς αρνήθηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαδικασίες που ξεκίνησαν στα τέλη του 2016 για την ανάδειξη των υποψηφίων των δύο βασικών πολιτικών ομάδων, Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ήταν επίσης θυελλώδεις. Το ΕΛΚ αποφάσισε να εκλέξει ως υποψήφιό του τον Αντόνιο Ταγιάνι,, πρώην αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας, πρώην Επίτροπο και άνθρωπο με στενές σχέσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάτι που καθιστά δύσκολη την στήριξή του από τους Πράσινους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ανάδειξη του κ. Ταγιάνι, αποτέλεσε πλήγμα για τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος επιθυμούσε να δει ως υποψήφιο των Γάλλο Αλέν Λαμασούρ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την σαφή υποστήριξη από τον Γκι Φερχόφσταντ, ο Αντόνιο Ταγιάνι ελπίζει να λάβει και ψήφους από μερίδα της ευρωσκεπτικιστικής πολιτική ομάδας των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστές καθώς και από βουλευτές της ομάδας ευρωφοβικής ομάδφας της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, του Νάιτζελ Φαράζ και του Μπέπε Γκρίλο.

Αντίθετα, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά αντίθετα θα διεκδικήσει την προεδρία μέχρι τον τελευταίο γύρο, ελπίζοντας στις ψήφους των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Οι αρμοδιότητες του προέδρου

Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Η εκλογή των αντιπροέδρων


Για την υποψηφιότητα των 14 αντιπροέδρων πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. όλοι οι υποψήφιοι είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, έως 14 ψήφους, εκλέγονται. Εάν μένουν ακόμα κενές θέσεις τότε πραγματοποιείται δεύτερος και τρίτος γύρος ψηφοφορίας μετά τον οποίο αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης