Μογκερίνι: Εξαιρετικά σημαντική η συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Μογκερίνι: Εξαιρετικά σημαντική η συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Τη συμφωνία επέκρινε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Μογκερίνι: Εξαιρετικά σημαντική η συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την οποία θεωρεί «εξαιρετικά σημαντική» για την ασφάλεια της ηπείρου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για τον σεβασμό και την εφαρμογή αυτής της εξαιρετικά σημαντικής, κυρίως για την ασφάλειά μας, συμφωνίας», είπε η Μογκερίνι κατά την άφιξή της στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τη συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), επικρίνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική Times ο
Κλείσιμο
Τραμπ δήλωσε ότι την θεωρεί «μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ποτέ», «μια από τις πιο ηλίθιες», αρνούμενος όμως να πει αν θα την αμφισβητήσει ή όχι.

Για τη Μογκερίνι όμως η συμφωνία αυτή, που έχει οδηγήσει στην άρση κάποιων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, «έχει αποδείξει ότι είναι καλή» αλλά και το γεγονός ότι «η διπλωματία έχει αποτέλεσμα».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρέτισε εξάλλου την «πραγματικά σημαντική» επανέναρξη των εμποριών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν.

Στην ατζέντα της σημερινής συνόδου περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Συρία και κυρίως ο ρόλος της ΕΕ στην προστασία της εκεχειρίας, τη διασφάλιση μιας πολιτικής μετάβασης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού που διεξήχθη χθες Κυριακή, αλλά και την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον εβραϊκό εποικισμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης