Αμερικανικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον τριών ιρανικών στον Περσικό Κόλπο

Αμερικανικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον τριών ιρανικών στον Περσικό Κόλπο

Η ιρανική περίπολος πλησίασε στις 900 γιάρδες κοντά στο Στενό του Ορμούζ, με μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή

Αμερικανικό πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον τριών ιρανικών στον Περσικό Κόλπο
Νέα ένταση μεταξύ των αμερικανικών και των ιρανικών δυνάμεων σημειώθηκε την Κυριακή, όταν αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν σε αποστολή στον Περσικό Κόλπο, άνοιξε πυρ εναντίον τριών ιρανικών σκαφών περιπόλου, τα οποία εμπόδιζαν τη διέλευσή του.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, το USS Mahan εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά, αφού πρώτα εξάντλησε όλες τις λύσεις που είχε στη διάθεσή του, όπως να επικοινωνήσει με το πλήρωμα των ιρανικών πλοίων και να εκτοξεύσει φωτοβολίδες καπνού.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο Στενό του Ορμούζ, όταν το αμερικανικό πλοίο εμποδίστηκε από το ιρανικό. Τα δύο πληρώματα είχαν επικοινωνία μεταξύ τους, η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν κατέληξε σε αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με μία αναφορά, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα προς το αμερικανικό και παρά τις προειδοποιήσεις του, δεν ανέκοψε, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του USS Mahan να διατάξει τη ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Κλείσιμο
Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού ναυτικού, η ιρανική περίπολος έφτασε σε απόσταση 900 γιάρδων, πριν γίνει η ρίψη των βολών εναντίον του.

Οι σχέσεις των
ΗΠΑ με το Ιράν δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ωστόσο είχαν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την άρση του εμπάργκο και των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Εντούτοις, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, αναμένεται νέα κλιμάκωση, καθώς ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη και δυναμικά τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική του ΟΗΕ και του Μπαράκ Ομπάμα, στο ζήτημα του Ιράν.

Τον Αύγουστο, άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έριξε προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση ενός ιρανικού σκάφους ταχείας επίθεσης που προσέγγισε δύο πλοία των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν άφησε ελεύθερους δέκα ναύτες των ΗΠΑ τους οποίος είχε αιχμαλωτίσει και κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

Αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού πρόσθεσε πως τα προειδοποιητικά πυρά που ερρίφθησαν την Κυριακή είναι μόνο μία από επτά αλληλεπιδράσεις που είχε το Mahan με ιρανικά σκάφη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως οι υπόλοιπες εκτιμήθηκε ότι ήταν ασφαλείς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης