Μάλτα: Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία από δύο... λάτρεις του Καντάφι!

Μάλτα: Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία από δύο... λάτρεις του Καντάφι!

Αρχικά ζητούσαν την απελευθέρωση του γιου του πάλαι ποτέ ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι - Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο νησί

Μάλτα: Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία από δύο... λάτρεις του Καντάφι!
Παραδόθηκαν στις Αρχές οι δύο άνδρες που πραγματοποίησαν αεροπειρατεία σε ένα Airbus A320, που εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και το οποίο οδήγησαν στη Μάλτα, αφού απελευθέρωσαν όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζόζεφ Μούσκατ.

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση» έγραψε ο Μούσκατ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, δίνοντας ουσιαστικά τέλος σε ένα πολύωρο θρίλερ.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Afriqiyah Airways εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και άγνωστοι άνδρες, νοσταλγοί του Καντάφι, απειλούσαν να το ανατινάξουν με χειροβομβίδα. Ο πιλότος αναγκάστηκε να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Μάλτα. Επέβαιναν 111 άτομα -82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα μωρό- και επταμελές πλήρωμα.

Κλείσιμο
Αίτημα των δραστών ήταν η δημιουργία κανταφικού κόμματος στη Λιβύη, ανέφερε Μαλτέζος βουλευτής, που μίλησε τηλεφωνικά με επιβάτη. Εν συνεχεία, έγινε γνωστό ότι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα.

Οι δύο αεροπειρατές κρατούσαν χειροβομβίδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά οι αεροπειρατές αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος, κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.












Το πιλοτήριο του αεροσκάφους 


Μεγάλη κινητοποίηση από αστυνομία και στρατό 




To αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Μάλτας







Η διαδρομή τους αεροσκάφους 



Το Tweet του πρωθυπουργού της Μάλτας για την αεροπειρατεία 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης